Israels statsminister Yair Lapid. Foto: (AP Photo/Maya Alleruzzo, Pool

Israels statsminister Yair Lapid bekrefter at landet er blitt enig med Libanon om en historisk avtale om rettigheter til gassfelter i Middelhavet.

NTB-AFP melder som avtalen mellom de to landene som formelt fortsatt er i krig.

– Vi har kommet fram til en historisk avtale, sier Israels statsminister Yair Lapid i en uttalelse.

Han kaller avtalen en «bragd som vil styrke Israels sikkerhetssituasjon».

Den amerikanske utsendingen Amos Hochstein har lagt fram et utkast til en avtale for å løse striden om de aktuelle områdene.

Forhandlinger har pågått de siste dagene, og Israel uttalte tirsdag morgen at Hochsteins siste forslag hadde brakt en avtale innen rekkevidde.

– Alle våre krav ble møtt, og endringene vi ba om, er tatt til følge, sa Israels sjefforhandler og nasjonale sikkerhetsrådgiver Eyal Hulata i en uttalelse.

Den libanesiske sjefforhandleren Elias Bou Saab virker også å være fornøyd.

– Libanon har oppnådd fulle rettigheter, og alle landets kommentarer er tatt hensyn til, sa Bou Saab da han tirsdag overleverte avtaleutkastet til president Michel Aoun.

Israel og Libanon har ingen diplomatiske forbindelser og er formelt sett i krig. Landene gjenopptok i 2020 forhandlinger om en delelinje for å avklare rettighetene til gassfelter utenfor kysten. Dette ser nå ut til å ha funnet en fredelig løsning, og vil også kunne innebære et steg mot ytterligere normalisering i relasjonene mellom de to landene.

Den største utfordringen i forholdet mellom de to landene, er den sterke posisjonen den Iran-støttede militsen Hizbollah har i Libanon, med store militære ressurser og erklærte, aggressive intensjoner mot Israel.

Hizbollah er omstridt både i Libanon, i regionen – og blant stormaktene. På grunn av støtten fra Iran og aksjonene mot Israel er bevegelsen kategorisert som terroristorganisasjon av USANederlandCanadaBahrainEgypt og Israel, skriver Store Norske Leksikon.

Denne nye avtalen mellom israelske og libanesiske myndigheter vil av mange oppfattes som et steg i retning av å plassere nettopp Hizbollah, og dermed Iran, noe mer på sidelinjen i utviklingen i regionen.

Ifølge IsraelDefense er det en viss uro i Israel nettopp med tanke på hva Hizbollah nå kan finne på:

Mossad chief David (Dadi) Barnea warned Israel’s security cabinet that Iran’s proxy, Lebanese terror group Hezbollah might try to act against the country, and Israeli Minister of Defense, Benny Gantz, ordered the IDF to be on high alert in case the situation on the country’s northern border escalates.

These warning came as Israel prepared to activate its Karish (shark) gas rig, located just outside the disputed area and a few kilometers from the potential future Lebanese rig in the Qana field. Hezbolla’s chief Hassan Nasrallah has threatened repeatedly to harm Karish, with his organization even going as far as sending three drones at the rig in July, which were intercepted by the IDF.

Hezbollah is the de facto ruler of Lebanon, which has been struggling with political instability and a major economic crisis for years.

(Norsk:)

Mossad-sjef David (Dadi) Barnea advarte Israels sikkerhetskabinett om at Irans stedfortredende, libanesiske terrorgruppe Hizbollah kan prøve å handle mot landet, og israelsk forsvarsminister Benny Gantz beordret IDF (det israelske forsvaret) til å være i høy beredskap i tilfelle situasjonen på landets nordlige grense eskalerer.

Disse advarslene kom mens Israel forberedte seg på å aktivere gassriggen Karish (hai), som ligger like utenfor det omstridte området og noen få kilometer fra den potensielle fremtidige libanesiske riggen i Qana-feltet. Hizbollas sjef Hassan Nasrallah har gjentatte ganger truet med å skade Karish, og hans organisasjon gikk til og med så langt som å sende tre droner mot riggen i juli, som ble fanget opp av IDF.

Hizbollah har i praksis makten i Libanon som har slitt med politisk ustabilitet og en stor økonomisk krise i årevis.

Les også: 

Ny bok! Bestill fra Document forlag:

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.