Israel skjøt ned tre droner på vei mot gassfeltet Karish. Hizbollah sa selv at de hadde sendt dronene. Hensikten kan ha vært å ødelegge forhandlingene mellom Libanon og Israel om eierskapet til gassfeltet. Det er snakk om store verdier og Libanon er helt på felgen.
Israel og Libanon har ikke diplomatiske forbindelser og USA har vært mellommann. Sist måned var det en viss bevegelse i posisjonene.
Israel and Lebanon have no diplomatic relations and are technically in a state of war. They each claim about 860 square kilometers (330 square miles) of the Mediterranean Sea as being within their exclusive economic zones.
Israel har fått et tett forhold til Kypros. Nylig gjennomførte Israel en stor militærøvelse i øyas indre som simulerte en krig i Libanon.
Also last month, the IDF held a major military exercise in Cyprus, simulating a ground offensive deep inside Lebanon in a potential war against the Iran-backed Hezbollah.
Hizbollah fungerer som en stat i staten i Libanon.
https://www.timesofisrael.com/idf-says-it-shot-down-3-hezbollah-drones-heading-for-karish-gas-field/
Israel sier de skjøt ned libanesiske droner

Den israelske hæren sier de har avskåret tre droner avfyrt av den libanesiske Hizbollah-bevegelsen som var på vei mot et gassfelt i Middelhavet.

Dronene var ikke væpnet og utgjorde ingen risiko, ifølge israelske militærkilder.

– Tre fiendtlige droner som nærmet seg luftrommet i Israels økonomiske farvann, er stanset, sier hæren i en uttalelse lørdag kveld.

Avisa Haaretz ‘ ikke navngitte kilder tror droneflygningen var ledd i et forsøk på å sabotere forhandlinger mellom Libanon og nabolandet Israel om det omstridte feltet.

Libanon gjør også krav på deler av Karish-feltet, som dronene angivelig hadde kurs for.

Kampfly og krigsskip

Den libanesiske Hizbollah-bevegelsen bekrefter at de sendte droner mot området.

– Lørdag ettermiddag ble tre ubevæpnede droner sendt mot det omstridte Karish-feltet på et rekognoseringsoppdrag, sier Hizbollah i en uttalelse.

– Oppdraget ble fullført, tilføyer bevegelsen, uten å nevne den israelske militæroperasjonen.

Ifølge israelske militærkilder ble en av dronene stanset av et kampfly, mens de andre to ble avskåret av et krigsskip.

«Plyndring»

Libanon fordømte i juni Israel da et skip chartret av Israel og driftet av et gresk energiselskap, gikk inn i Karish-feltet. Hizbollah advarte selskapet mot å fortsette med sin aktivitet.

– Det umiddelbare målet må være å forhindre at fienden utvinner olje og gass fra Karish-feltet, sa Hizbollah-leder Hassan Nasrallah i en TV-sendt tale.

Hizbollah vil ikke stå og se på «plyndringen av Libanons naturressurser, som er det eneste håpet for å redde det libanesiske folk», sa han videre.

«Ikke test oss»

Libanon og Israel gjenopptok i 2020 forhandlingene om den maritime grensen. Men prosessen har stått i stampe siden libaneserne krevde at et kart som FN la til grunn i samtalene, må oppdateres.

Israel mener feltet ligger i deres farvann og ikke en del av det omstridte området som er gjenstand for forhandlingene.

Fungerende statsminister Yair Lapid sa lørdag at «Israel vet å bruke sin styrke mot enhver trussel, mot enhver fiende» – uten å nevne direkte de libanesiske dronene.

– Jeg sier til alle som ønsker Israels bortgang, fra Gaza til Teheran, fra kysten av Libanon til Syria: Ikke test oss, sa Lapid i sin første tale som statsminister. (NTB)

 

 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.