Etter likvidasjonen av Hamas-toppen Saleh al-Arouri i Libanon og flere andre Hamas-ledere er alle forhandlinger med Qatar og Egypt som mellommenn avlyst. Hizbollahs generalsekretær Nasrallah skal holde en tale kl. 17 norsk tid.

Israel synes å ha tatt en kalkulert risiko: De har utfordret Hizbollah og lagt listen så høyt at Hizbollah teller på knappene om hvorvidt de tør svare.

Talsmannen for Israel Defense Forces (IDF), kontreadmiral Daniel Hagari, åpnet tirsdagens kveldsbriefing med å kunngjøre at landets militære styrker er «på en svært høy beredskap – på alle arenaer, defensivt og offensivt». Uttalelsen kom bare timer etter det israelske droneangrepet mot Hamas-kontorer i den libanesiske hovedstaden Beirut, i et område fullstendig kontrollert av terrorgruppen Hizbollah.

Den israelske regjeringen har tidligere lovet at de vil oppsøke og nøytralisere Hamas-ledere uansett hvor de er, og operasjonen mot Hamas-kontoret i Beirut viser at Israel mener alvor.

Seks personer ble drept under angrepet. Blant disse er noen av Hamas’ toppledere, som Saleh al-Arouri, Samir Findi og Azzam Al-Aqraa. Ifølge israelske talsmenn ble angrepet utført med «kirurgisk presisjon», men reaksjonene fra Iran, Hamas og den Iran-støttede terrorgruppen Hizbollah i Libanon er sterke.

Hamas har kalt angrepet «et feigt attentat», og Hamas-leder Ismail Haniyeh ga tirsdag en uttalelse der han var tydelig på at Israel bærer ansvaret for konsekvensene angrepet vil gi. Uttalelser fra Hamas, Hizbollah og Irans utenriksdepartement mener også at angrepet bør betraktes som et angrep på Libanons territorielle integritet.

Hizbollah-leder Sayyed Hassan Nasrallah har tidligere sverget at Hizbollah vil gjengjelde alle israelske angrep mot palestinske ledere i Libanon, og Irans talsmann Nasser Kanaani sa tirsdag at «martyrenes blod utvilsomt vil tenne nok en bølge av motstand og motivasjon til å kjempe mot Israel».

Den svenske statsviteren Anders Persson kaller operasjonen «en fornærmelse og ydmykelse for Hizbollah», og i et intervju med Expressen mener Persson at det er usikkert hvordan ulike aktører i området vil reagere. Hvis Israel står bak likvideringen av Hamas-lederne, kan konflikten ha gått inn i en ny fase med likvideringer fra Israels side mot Hamas’ toppskikt, både i og utenfor Gaza. I dag finnes Hamas’ ledelse i land som Libanon, Tyrkia og Qatar.

USAs utenriksminister Anthony Blinken hadde planlagt å besøke Israel i slutten av denne uken. Blinken skulle gjennomføre en rundtur i området, men besøket er nå utsatt til neste uke, ifølge The Times of Israel. Tirsdag kveld hadde Israel ennå ikke gitt en offisiell uttalelse angående angrepet, men president Benjamin Netanyahus talsmann Mark Regev uttalte i et intervju med MSNBC at operasjonen kun var rettet mot Hamas-ledere, ikke mot Libanon eller Hizbollah.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.