Equinor har tatt beslutningen om å investere i et 25 megawatt litium-ion batteri­lagrings­anlegg i Dorset sør i Storbritannia. Det opplyser Equinor på sine nettsider mandag. Dette er det første kommersielle batteri­lagrings­elementet for Equinor, og byggingen skal starte januar 2023 og forventes å være i drift i 3. kvartal samme år.

Equinor har som mål å skape en «lønnsom fornybar­virksomhet ved å integrere batteri­lagrings­midler i porteføljen», og har nå altså sanksjonert sitt første kommersielle batteri­lagrings­prosjekt. I løpet av de siste 10 månedene har selskapet investert i to utviklings­selskaper for batteri­lagring: Noriker Power i Storbritannia, hvor Equinor har kjøpt 45 prosent eierandel, samt East Point Energy i USA.

Vestlige land satser tungt på batterier som balansekraft

Bakgrunnen for satsingen er den nylig publiserte energi­sikkerhets­strategien hvor den britiske regjeringen kunngjør en ambisjon om at 95 prosent av elektrisiteten innen 2030 skal være «lavkarbon». Ettersom Storbritannia øker sin andel av sol- og vindkraft, skal batteri­lagring bidra til å hjelpe til med forsynings­sikkerheten.

– Vår eierposisjon i Noriker gir oss en plattform for å bygge en energi­lagrings­portefølje i Storbritannia. Vi forventer å sanksjonere opptil tre batteri­lagrings­prosjekter i landet i løpet av de neste 6-9 månedene, sier Ingrid Fossgard-Moser, visepresident for energi­lagrings­utvikling innen Renewables i Equinor i meldingen.

Utvikling av strømlagrings-infrastruktur er er ifølge britiske politikere helt avgjørende for å oppfylle ambisjonene om renere og rimeligere strøm. Med dette forutsetter myndighetene at det «grønne energisystemet» faktisk vil fungere, og blir både rimeligere og mer miljøvennlig enn den eksisterende energi­forsyningen. Til tross for over ti år med aktiv «energi­omstilling» finnes det ingen bevis for dette, men det ser ikke ut til å bremse entusiasmen.

Kostnader er aldri et fokus rundt grønt skifte

Equinor opplyser ikke hva anlegget skal koste, eller hvilke subsidier eller risiko­avlastning som inngår i avtalen for å gjennomføre prosjektet. Tidligere erfaringer med batteri­lagrings­prosjketer fra blant annet Austalia og Tyskland viser at systemet er forbundet med enorme kostnader, og svært begrenset evne til å holde samfunnet med tilstrekkelig og stabil strøm over tid.

Redaksjonen har publisert flere artikler hvor vi har sett kritisk på hydrogen som fremtidens energibærer. Det er tilsvarende vanskelig å finne nøktern og objektiv informasjon rundt batteri-bonanzaen i vestlige samfunn, men vi kommer tilbake med en lengre artikkel hvor vi tar for oss fenomenet.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.