Fra Moskva, Russland. Foto: Lise Åserud / NTB

Russlands krigføring mot Ukraina er ikke like populær hos alle russere. Uvanlig mange har rett og slett valgt å emigrere fra landet. Resultatet er en tydelig befolkningsnedgang.

I en rekke år har Russland hatt en netto tilflytting av mennesker, flere har immigrert enn emigrert. Mange har opplevd det som attraktivt å bosette seg i landet.

I krigsåret 2022 er dette bildet nokså dramatisk snudd, skriver ABC Nyheter:

For første gang på flere år var det også flere som flyttet ut enn inn. Det nasjonale statistikkbyrået Rosstat oppgir ingen detaljer om nasjonaliteten til dem som har flyttet til landet, skriver avisen.

Det fortelles at Russland vanligvis tiltrekker seg en god del migranter fra de tidligere sovjetrepublikkene. Dette er land med jevnt over lavere levestandard enn Russland, og mange innbyggere i disse republikkene har søkt seg til bedre kår i Russland.

Men dette har bremset opp, også her har det vært netto utvandring hittil i år. Folk flytter faktisk fra Russland og til stater med gjennomgående langt lavere standard på det meste:

Mens 295.000 mennesker har flyttet til Russland fra landene som tidligere var en del av unionen, er det 369.000 som har flyttet motsatt vei. 80.000 av disse flyttet til Ukraina, skriver ABC Nyheter.

Avisen setter det hele i klar sammenheng med krigen mot Ukraina:

Russland har opplevd at mange har forlatt landet i kjølvannet av krigen. Blant disse er politiske motstandere av russiske myndigheter samt unge spesialister som søker etter bedre jobbmuligheter etter at en rekke selskaper har kuttet ned eller avviklet virksomheten i Russland.

Befolkningen krympet med 480.000 i årets seks første måneder.

I denne befolkningsnedgangen må også innregnes de tapene Russland nå lider på slagmarken. Her varierer tallene sterkt avhengig av hvem man spør, men selv russiske kilder oppgir at det etter hvert er snakk om relativt høye antall. Dog ikke så høye at det i seg selv påvirker befolkningsstatistikken vesentlig.

Les også: 

Bak Putins største KGB-bragd lurte den norske E-staben

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.