Vraket av av nedskutt russisk helikopter. AP Photo/Efrem Lukatsky

USA har ifølge NBC gitt omfattende etterretningshjelp til Ukraina. USA har blant annet varslet om hvilke mål Russland ville angripe, og gitt Ukrainia tips om russiske mål.

NTB skriver at Ukraina dermed har kunnet flytte fly og luftvernsystemer ut av målområdene. Dette sier både tidligere og aktive amerikanske tjenestemenn til NBC.

Etterretningsopplysningene har også bidratt til å påføre russerne betydelige tap, og spilt en sentral rolle i avgjørende øyeblikk i forbindelse med den russiske invasjonen.

Eksempelvis spilte amerikansk etterretning en viktig rolle da et transportfly med hundrevis av russiske soldater ble skutt ned tidlig i krigen, opplyser kildene.

Det skal ha medvirket til  å hindre Russlands forsøk på å erobre Hostomel-flyplassen ved Kyiv.

CIA skal ha satt av store ressurser for å hindre russiske forsøk på å ta livet av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, skriver NBC. Det kan være noe av grunnen til at presidenten fortsatt er i live, og  er sentral i å samle landet i kampen mot invasjonsstyrkene.

En vestlig etterretningskilde sier til kanalen at det ikke bare er etterretningsopplysningene som har vært avgjørende, men at ukrainerne har brukt dem godt. De reagerer «forbløffende raskt», ifølge kilden.

Tidligere CIA-sjef Jon McLaughlin sier at Ukraina også har effektivt utnyttet opplysninger fra åpne kilder som kommersielle satellittbilder og åpen radiotrafikk.

Det har vært kjent ar russiske styrker til dels har kommunisert gjennom ukryptert radioutstyr og mobiltelefoni. Dette som følge av at russernes egne, krypterte 3G-baserte radiosamband ikke fungerte i Ukraina, fordi russerne selv på krigens første dager ødela de ukrainske 3G-mastene dette systemet var avhengig av.

Les også: 

Hvorfor nøler Tyskland med å gi Ukraina tunge våpen?

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.