Torsdag publiserte tidligere statssekretær i Olje- og energidepartementet, Trygve Tamburstuen (Ap) en avtale fra 2018 som viser at Stortingsflertallet «står fritt til å frikoble vannkraften fra det europeiske frie energimarkedet og bestemme flyten i utenlandskablene.» Hans spørsmål er ganske enkelt: «Dette flertallet har vel ikke gått fra det de skrev under på i 2018?»

At ikke noen av landets såkalt toneangivende medier med sine mange politiske kommentatorer har fanget opp denne avtalen på egen hånd, er nærmest utrolig. Verre, og utilgivelig er det at ingen heller har grepet fatt i jobben Tamburstuen gjorde for dem!

Denne signerte avtalen gjenfinnes ikke på Stortingets nettsider, men essensen er å finne i innstillingen fra medlemmene i olje- og energikomiteen.

La oss først gi navnene på medlemmene:

Fra Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, Else-May Botten, Espen Barth Eide, Hege Haukeland Liadal og Runar Sjåstad, fra Høyre, Tina Bru, Liv Kari Eskeland, Stefan Heggelund og Lene Westgaard-Halle, fra Fremskrittspartiet, Terje Halleland og Gisle Meininger Saudland, fra Senterpartiet, Sandra Borch og Ole André Myhrvold, fra Sosialistisk Venstreparti, Lars Haltbrekken, fra Venstre, lederen Ketil Kjenseth, fra Kristelig Folkeparti, Tore Storehaug, og fra Miljøpartiet De Grønne, Per Espen Stoknes

Flertallet var full av lovnader om hvor viktig og bra det var for landet at vi sluttet oss til EUs tredje energimarkedspakke (ACER). Selvsagt med full nasjonal råderett, løy de:

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Miljøpartiet De Grønne, mener at norske myndigheter skal ha selvstendig kontroll over alle avgjørelser med betydning for energisikkerheten i Norge. Det er viktig at flaskehalsinntektene fortsatt skal kunne benyttes til å redusere nettariffene så vel som til vedlikehold og utbygging av det norske strømnettet.

Advarslene fra SV og Senterpartiet falt på steingrunn og ble nedstemt.

Disse medlemmer er bekymret for at en tilknytning til ACER, og EUs energimarkedspakke, vil begrense og innskrenke Norges handlingsrom i det som har vært en langvarig, klok forvaltning av norske vann- og energiressurser. Disse medlemmer viser til at ACER både har håndhevings- og vedtaksmyndighet, og mener dette åpenbart vil ha konsekvenser for nasjonal kontroll og styring på området, og at dette i liten grad er problematisert fra regjeringens side. Disse medlemmer er kritiske til en slik måte å gi fra seg makt og myndighet over reguleringen av norsk kraftnett på.

Også advarslene fra Norges fremste jurister, blant annet Eivind Smith, ble glatt oversett og tilsidesatt.

Professor Eivind Smith uttaler i Debatten på NRK den 1. mars 2018:

«Jeg mener prosessen som man har lagt opp til, der man sier dette er myndighetsoverføring på vegne av et EU-byrå der vi ikke er medlem, så konstruerer man et kopiinstrument som ESA, for Efta er vi medlem av, så skal de kunne bestemme ting internt i Norge, det er strengt tatt et brudd på grunnloven.»

Nå ser vi konsekvensene av grunnlovsbruddet.

Bønder pløyer ned sine grønnsaker fordi de ikke har råd til å betale strømmen på lagrene,  hundrevis av bedrifter med tusener av ansatte står på konkursens rand, for ikke å snakke om vanlige folks problemer med å betale sine strømregninger, selv etter strømstøtten.

Høsten og vinteren vil bli lang og kald. Strømutkoblinger kan ikke utelukkes. Men frykt ikke (ironivarsel), Stortinget er sammenkalt til hastemøte, 19. september.

I 2022 sitter de som advarte om konsekvensene i regjering (Senterpartiet), eller som budsjettpartner (SV). Advarslene er glemt. De er nå med på å administrere Grunnlovsbruddet! Og tro nå ikke at det vil hjelpe om Jonas og Espen blir byttet ut med Erna og Tina ved neste valg:

Erna med flammende forsvar for eksportkablene: – Norge ville hatt mindre strøm uten

Foruten Tamburstuens retoriske spørsmål om flertallet har vel ikke gått fra det de skrev under på i 2018, har jeg et spørsmål til:

Hva og hvem er det norske politikere frykter mer enn det norske folk? Hva er det som gjør at Stortingsflertallet lar norske folk og bedrifter blø? 

Trygve Tamburstuen var en talentfull lengdehopper i sin ungdom. Nå er han 76 år og med sin Facebook-post har han synliggjort for folk hvor lite vi kan stole på våre folkevalgte. For det burde han få Folkets ærespris.

Komiteens merknader til Innst. 178 S (2017-2018)

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.