I Stortingets energi- og miljøkomiteen kom det tirsdag fram at også Frp stiller seg bak forslaget til Sp og Rødt om å si nei til videre norsk tilpasning til Acer.

– Acer var noe vi gikk med på som et kompromiss i regjering på samme måte som man inngår andre kompromisser. Nå ønsker vi å trekke Norge ut av Acer og sikre nasjonal råderett over ressursene, sier Gisle Meininger Saudland (Frp) i komiteen til NTB.

Det var Fremskrittspartiets Terje Søviknes som var olje- og energiminister da Acer-saken ble lagt fram for Stortinget i våren 2018. Han kalte den gangen kritikken og motstanden av Acer for skremselspropaganda. Siden har posten som olje- og energiminister blitt overtatt av Kjell-Børge Freiberg og Sylvi Listhaug, som også er fra Frp.

Frp støtter nå omkampen sammen med Rødt, SV og Sp. Dette er ikke nok til å få et flertall i Stortinget.

I mars tillot Høyesterett at Nei til EU får reise saken om EUs tredje energimarkedspakke. Behandling av saken vil starte i Oslo tingrett, trolig en gang til høsten eller tidlig i 2022.

Prinsippet i saken ligner på saken om jernbanepakken fra slutten av mars der Høyesterett avgjorde spørsmålet om graden av myndighetsoverføring fra Stortinget til EU.

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.