Både Rødt og Sp ønsker at regjeringen skal stoppe tilpasningen til EUs energibyrå Acer etter at Høyesterett ga Nei til EU tillatelse til å fremme søksmål mot staten i saken. De to partiene vil at regjeringen må vente til en rettsavgjørelse foreligger. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Rødt og Sp legger torsdag fram et forslag for Stortinget som går ut på at tilknytningen til EUs energibyrå Acer stoppes inntil saken er avgjort rettslig.

Etter at Høyesterett nylig ga Nei til EU tillatelse til å saksøke staten i Acer-saken, ønsker de to partiene at regjeringen legger Acer på is inntil videre, skriver Nationen.

Nei til EU mener at staten brøt Grunnlovens paragraf 115 da de sluttet Norge til Acer med et alminnelig flertall i Stortinget i ryggen, og ikke et tre firedels flertall.

Det er dette søksmålet mot staten som nå ligger til behandling hos Oslo tingrett.

– Rødt mener at domstolene nå må få undersøke om tilslutningen var konstitusjonelt lovlig, og at all videre tilpasning til EUs energibyrå Acer må opphøre mens domstolene gjør jobben sin. Derfor fremmer vi et forslag på Stortinget om å stoppe videre tilpasning, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til avisen.

Senterpartiet fremmer forslag i Stortinget om det samme.

Hvis forslaget får flertall kan det forsinke Norges tilslutning til EUs fjerde energipakke.

 

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.