Terje Aasland på Arendalsuka den 16. august 2022. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB.

Norge kan ikke bare tenke på seg selv nå som det er så stor usikkerhet omkring energiforsyningen i Europa på grunn av Russlands invasjon av Ukraina, sa olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) under Arendalsuka tirsdag.

Ifølge statsråden blir den norske vannkraften «stadig viktigere for å sikre stabilitet og trygghet i Europa», melder NTB. Den norske strømmen på stilles til disposisjon, mener Aasland:

– Norsk vannkraft er en stabiliserende faktor som det er viktig at Norge stiller til disposisjon slik at EU kan nå sine mål, sier Aasland, som mener det er viktig at det nå investeres mer for å oppgradere vannkraftanleggene.

Norge hadde i 2021 en nettoeksport av strøm på ca. 17 terawattimer (TWh).

Til sammenligning var den totale strømproduksjonen i EU i 2020 på 2664 (TWh), altså en mer enn 150 ganger større energimengde enn den norske eksporten.

Storbritannia produserer på sin side ca. 300 TWh strøm i året.

Situasjonen tilsier at vi må «knuse noen egg», mener Ap-statsråden:

– I tida framover må vi tørre å ta noen tøffe beslutninger og knuse noen egg, sier han.

Til NTB sier han at dette blant annet betyr at konsesjonsprosessene må gå fortere.

– Vi må gjøre ting raskere når vi skal bygge de langsiktige løsningene. Det tempoet vi er inne i nå, med det grønne skiftet, men også med den store usikkerheten som følger i både Norge og Europa som følge av den brutale krigen i Ukraina, er det viktig at vi får stabilisert, sier Aasland.

Det er uklart hvilke – om noen – kortsiktige løsninger Aasland mener Norge og Europa trenger i den pågående energikrisen.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.