Alle trenger venner. Også Russland. Den russiske utenriksministeren har reist helt til Afrika for å lete etter venner.

Russland prøver å tø opp sin diplomatisk isolasjon over krigen i Ukraina. Sergei Lavrov avslutter idag sin firenasjoners Afrika-tuné i Etiopia hvor Den afrikanske union har sitt hovedkvarter.

Igår besøkte Lavrov Uganda hvor han hadde samtaler med president Yoweri Kaguta Museveni. 

Mange afrikanske nasjoner har historiske bånd med Moskva fra den kalde krigens dager da Sovjetunionen støttet deres antikoloniale kamp. Uganda er et av de 17 afrikanske landene som tidligere iår avsto fra å stemme over FNs resolusjon som fordømte Russlands invasjon av Ukraina. 

Museveni sa tirsdag at Russland har vært en venn av Uganda i mer enn hundre år:

– Russland blir ikke en fiende på grunn av rivaliseringen med USA. Skal vi ha fiender velger vi dem selv, vi ønsker ikke å kjempe mot andres fiender. Det er vår doktrine.

Uganda avslørte i 2017 planer om å bygge et 2000 megawatts atomkraftverk innen 2032. 

– Vi har snakket om samarbeide innen romfart. Uganda vil gjerne ha en liten satellitt for å se hva som skjer rundt om i verden, deretter vil vi ha kjernekraft. Vi har «mye» uran, sa Museveni.

Det eneste atomkraftverket i Afrika ligger i Syd-Afrika. Kenya og Nigeria har planer om å bygge atomkraftverk. Russland bistår Egypt med å bygge et atomkraftverk. 

Uganda er i stor grad avhengig av vannkraft. Landet planlegger å øke sin elektrisitetsproduksjon 12 ganger til 17 000 megawatt på mellomlang sikt, ifølge Electricity Regulatory Authority (Bloomberg).

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.