Euroen har stupt i forhold til dollaren i det siste. Hva som skjer med gassleveransene til Tyskland vil avgjøre mye.

En euro er nå bare verdt 0,9 dollar, et lavere nivå enn den europeiske valutaen har vært på siden 2002.

Men analytikere tror euroen kan styrke seg igjen, dersom ting går veien framover. Det første hinderet er om leveransen av russisk gass til Tyskland starter opp igjen etter vedlikeholdet av en viktig rørledning.

– Hvis gassleveransene normaliseres, eller iallfall slutter å falle, kan det bøte på frykten i markedet for en gasskrise, sier Ester Reichelt i Commerzbank.

Dersom leveransene av gass via Nord Stream ikke starter opp igjen neste uke, kan det sende sjokkbølger gjennom økonomien og skape nedgangstider, sier Stephen Innes, analytiker i SPI Asset Managment.

– Nedgangstider vil utvilsomt føre til at markedet blir enda mer bekymret for fragmentering i eurosonen, sier Jane Foley i Rabobank.

Et annet spørsmål er fra den europeiske sentralbanken gjør torsdag. Renta skal opp, men med hvor mye? Det er nettopp renteøkninger i USA analytikere peker på for å forklare dollarens vekst.

– Hvis ESB har som mål å styrke euroen, må de gjøre det med en økning på 0,5 prosentpoeng i juli og eller signalisere en økning på 0,75 prosent i september, skriver S&P i en analyse.

Husk å støtte Document også i sommer:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.