«Equity» er den nye religionen på Universitetet i Edinburgh. Toppstudenter med A i alle fag slipper ikke inn på jusstudiet, siden alle de 150 plassene er fordelt på mindre kvalifiserte studenter som bor i «utsatte områder».

One candidate on track to achieve ten Highers, having already secured six As in fifth year, has been rejected by Edinburgh University’s LLB law undergraduate course because every position has been taken.

Studentens mor sier til The Times at hun i utgangspunktet støtter at universitetet hjelper studenter som bor i utsatte områder, men at mangel på balanse og rettferdighet har fått henne til å reagere.

Praksisen beskrives av De konservative som «et bittert slag mot hardtarbeidende studenter».

But the SNP’s Green power-sharing partners said it was «no bad thing» if the education system was rigged in favour of poorer pupils.

Utdanningsminister Shirley-Anne Somerville har innrømmet at Skottland praktiserer et postnummer-basert system som deler ut poeng etter en skala over graden av fattigdom i området studentene bor i. Men det tas ikke hensyn til individuell status, så studenter fra rike familier kan belønnes med «fattigpoeng», hvis de har riktig adresse.

Vice versa: Fattige studenter som bor i områder som defineres som rike, får ingen glede av denne formen for positiv diskriminering.

I et brev som The Times har sett, skriver universitetet:

The large rise in application numbers seen this year, coupled with the rise in the number of students achieving top grades in 2021, means that we have seen a further increase in competition for places. Unfortunately, this has meant that we haven’t been able to offer to all applicants who have achieved even the very highest grades . . . and we give priority in selection to widening access applicants.

Samtidig avslører Edingburgh University at de har tatt opp dobbelt så mange lukrative utenlandske studenter enn studenter fra resten av Storbritannia.

 It admitted 57 of 783 overseas applicants, who pay more than £23,000 a year, but only 25 of 876 from the rest of the UK, who pay about £9,000 a year.

En talsperson for universitetet sier:

– The university takes its commitment to widening access very seriously and recognises that a long-term and sustained effort is required to achieve meaningful social mobility in communities.

Kathrine Jebsen Moore er en norsk journalist og skribent, som tidligere har skrevet for Quillette, The Spectator, Bloomberg og Minerva m.m. Moore er gift og bosatt i Skottland. Hun skriver på Facebook:

This is so wrong, on an individual level and for society. We should at least strive for meritocracy.

Undertegnede er enig. Absolutt alle former for kvotering har utilsiktede konsekvenser. Ingen andre kriterier enn klart definerte prestasjoner bør telle.

En praksis som gjorde det svært vanskelig for vanlige studenter av en viss hudfarge å lykkes i akademia i Canada, var en av årsakene til at Jordan B. Peterson forlot stillingen sin som professor ved universitetet i Toronto i januar.

Peterson pekte i sitt avskjedsbrev på det han opplevde, at hans hvite, mannlige og heteroseksuelle studenter ikke hadde en sjanse til å få en stilling på dagens universiteter, da de ikke var inkludert i dette «mangfoldet» alle snakker om hele tiden.

Utviklingen er tragisk, og heller ikke til fordel for de studentene som nyter godt av ordningen. For de vil hele livet vite at de egentlig aldri fortjente plassen, og frafallet øker når nivået på studentene synker.

Det er kanskje ikke så merkelig at stadig flere definerer seg som det ene eller det andre. Det er i ferd med å bli et krav for å kunne gjøre karriere i woke-universet.

Jordan B. Peterson avslutter sitt professorat ved universitetet i Toronto

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.