Den canadiske psykologiprofessoren Jordan B. Peterson har bygget opp en enorm følgerskare til akademiker å være. Youtube-kanalen hans har nær 4,5 millioner abonnenter. Hans budskap om å rydde på soverommet før man skal forsøke å redde verden traff en nerve.

Han er blitt beundret og omstridt for sine konservative synspunkter på kjønn og sin kritikk av ytre venstre, identitetspolitikk og mangel på ytringsfrihet.

Dette skriver Aftenposten om saken. Men hva er hans konservative syn på kjønn, egentlig? Og når ble det egentlig kontroversielt å forsvare ytringsfriheten?

Peterson har ingen problemer med folk med andre legninger. Han ble berømt fordi han protesterte mot en lov som ville gjøre det påbudt for ham å bruke selvvalgte pronomen på alle sine studenter.

Hans utgangspunkt var ikke kampen for ytringsfrihet, men han følte en grense ble passert når det skulle innføres regler om påbudt tale.

Han ble verdensberømt etter et intervju med en totalt usmakelig kvinnelig britisk journalist, som ble utsatt for tidenes herligste eksempel på å bli satt på plass. En klassiker fra moderne TV-historie.

Nå forlater han stillingen sin som professor ved universitetet i Toronto, Han gir mangfoldet skylden, skriver Aftenposten.

Peterson peker på det han opplever, at hans hvite, mannlige studenter ikke har en sjanse til å få en stilling på dagens universiteter, da de ikke er inkludert i dette «mangfoldet» alle snakker om hele tiden.

Noe av skylden legger han på det han personlig kaller «DIE» (Diversity, Inclusivity, Equity), vanligvis omtalt som DEI. Han mener fokus på mangfold, inkludering og likhet, eller «DEI-ideologien», gjennomsyrer akademia. Det har ført til at det ikke lenger er kvalifikasjoner som vektlegges tyngst.

– DIE-ideologien er ikke venn av fred og toleranse. Den er kompetansen og rettferdighetens fiende.

Denne tankegangen er selve døden for vår sivilisasjon. Slik oppfatter jeg Peterson’s lek med rekkefølgen av bokstaver. Og han har uttrykt lignende tanker tidligere.

Heldigvis har Peterson ingen planer om å avslutte sin karriere som YouTuber.

Han fremlegger sine idéer rundt dette i en video.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.