Jordan Peterson. Foto: Youtube. 

Mandag 6. juni skal den konservative forfatteren og samfunnsdebattanten Jordan B. Peterson forsøke å fylle Oslo Spektrum når han kommer til Norge med sin siste bok «Beyond Order – 12 More Rules for Life».

Khrono skriver om besøket, og beretter at det er fire år siden denne forfatteren, kliniske psykologen og, inntil nylig, professoren sist gjestet Norge.

Den gang var det i forbindelse med hans forrige bok, «12 Rules for Life: An Antidote to Chaos», solgt i over fem millioner eksemplarer.

Ifølge Khorno er Peterson «kontroversiell», slik norske medier oppskriftsmessig omtaler alle kjente personer som ikke befinner seg til venstre for sentrum i politikken.

Med sine 2, 7 millioner følgere på Twitter og over 5 millioner abonnenter på YouTube, er han beundret og omstridt for sine konservative synspunkter på kjønn og sin kritikk av ytre venstre, identitetspolitikk og mangel på ytringsfrihet, skriver avisen.

Billettene til arrangementet ble lagt ut i desember, og to uker før arrangementet er det fremdeles billetter tilgjengelig.

Jordan Peterson  er blitt møtt med mye bråk under sine opptredener rundt om i verden, og er gjentatte ganger blitt nektet å opptre, han er blitt utsatt for såkalt No platforming. Blant annet ble en invitasjon til å holde foredrag ved det en gang så stolte Cambridge-universitet i Storbritannia trukket tilbake.

En norsk akademiker som har forsvart Jordan Peterson, er professor i biologi ved Universitetet i Oslo (UiO), Kristian Gundersen. Ifølge Khrono er riktignok denne støtten noe halvhjertet:

Selv om han er enig i noen av synspunktene Peterson fremmer, opplever Gundersen at selve mannen blir mer og mer merkelig.

— Det er mye rart med ham, men han har truffet en nerve som handler om å ikke være politisk korrekt og tale gutters sak. Det tror jeg vi trenger mer av, sier Gundersen til Khrono.

Da boken skulle utgis i Canada, ble det rabalder fra venstrevridde forlagsfolk som har sin egen oppfatning av hva ytringsfrihet er for noe. Også i Norge har det vært en debatt om hvorvidt norske forlag bør utgi Petersons bok.

Gundersen er oppgitt over slike holdninger:

 

Tidligere i år ble det kjent at Peterson hadde forlatt professorstillingen ved Universitetet i Toronto. I sitt avskjedsbrev, gjengitt i den konservative canadiske avisen The National Post og på hans Youtube-kanal gir han universitetenes fokus på mangfold mye av skylden.

Selv om Gundersen tidvis mener at Peterson treffer bra og kommer med noen gullkorn, skulle han ifølge Khronom gjerne sett at en «bedre tenker» fremmet disse synspunktene.

— Jeg syns ikke han er den rette til å gjøre det. Denne mytologien som han driver fram, er for rar. Jeg skulle ønske meg at en mer fornuftig person ble trukket fram for å fremme noen av synspunktene som jeg mener er verdifulle.

Også førsteamanuensis i sosiologi ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Arve Hjelseth, er usikker på hvor stor appell Peterson har i Norge:

— Det er vanskelig å si om han vil fylle Spektrum. Det virker for meg som at oppmerksomheten rundt ham er noe mindre nå, enn den var for noen år siden, sier han til Khrono.

Hjelseth opplever ikke at meningene til Peterson er så voldsomt kontroversielle.

— Akademiske superstjerner er jeg i utgangspunktet litt skeptisk til, for budskapet blir som regel forenklede. Men jeg syns ikke det han sier er så voldsomt kontroversielt. Jeg mener det bør være rom for den typen stemmer.

Hjelseth mener en utfordring er debattene Peterson byr opp til.

— Noen av debattene han bidrar til blir lite konstruktive, og det kommer av at feil folk liker ham. Det vitner igjen om en litt for polarisert debattkultur, sier Hjelseth.

I kommentarfeltet under Khronos-saken oppsummeres debatten blant annet slik fra en innsender:

«Omstridt for sine konservative synspunkter på kjønn og sin kritikk av ytre venstre, identitetspolitikk og mangel på ytringsfrihet» – det sier kanskje mer om de som synes han er kontroversiell enn om Peterson?

Les også: 

Jordan B. Peterson avslutter sitt professorat ved universitetet i Toronto

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Bestill også:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.