Ukraina-krigen kan bli en permanent konflikt som svekker Europa, sier Italias tidligere statsminister Massimo D’Alema. Dette bidrar til en bipolar verden mellom USA og Kina som amerikanerne ønsker, mener han.

D’Alemas uttalelse falt mens han ble intervjuet av Il Sole 24 Ores sjefredaktør Fabio Tamburini under en politisk konferanse i Trento, der verdensøkonomien, geopolitikken og Europas rolle var tema.

Hverken USA eller Kina har noen interesse av å få en rask slutt på Ukraina-krigen, mener D’Alema, som var statsminister fra 1998 til 2000 og siden utenriksminister i Romano Prodis regjering fra 2006 til 2008.

Russland gjorde galt i å invadere Ukraina, og det er nok rett å sende ukrainerne våpen, men hva er europeernes langsiktige plan? spør D’Alema.

Et svekket Europa blir USAs juniorpartner og et svekket Russland blir det samme for Kina, mener D’Alema. Dermed kan frontlinjen mellom interessesfærene til verdens to mektigste land bli liggende på komfortabel avstand fra begge, analyserer han.

I lys av dette bør det være en oppgave for europeerne å bidra til en slutt på konflikten, mener den tidligere italienske statsministeren.

 

Kjøp billetter her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.