Olaf Scholz taler under World Economic Forum i Davos den 26. mai 2022. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB.

For å gjøre Tyskland uavhengig av russisk energi­import og redusere CO2-utslippene vil den tyske økonomien bli ombygd de neste årene, og investeringene vil bli massive, sa Tysklands statsminister Olaf Scholz torsdag til World Economic Forum (WEF) i Davos.

Bedriftene i Tyskland skal ikke overlates til seg selv i denne prosessen, sa Scholz til Davos-møtet ifølge Die Welt.

«Denne ombyggingen vil få innvirkninger på Europas økonomier» (…) «Vi vil investere milliarder i forvandlingen av økonomien vår i de neste årene.» Tysklands regjering og EU skal massivt øke investeringene i forbybar energi.

Putins krig i Ukraina, som ifølge den tyske statsministeren har få utsikter til å lykkes, gjør det bare enda mer presserende å bli CO2-nøytrale innen 2045, mener Scholz, som mener at 2020-årene må bli en tid for forandring og ombygging.

Ifølge Die Zeit kunngjorde Scholz at alle de fundamentale beslutningene som trengs for å gjøre Tyskland CO2-nøytralt, vil bli tatt i 2022. Hvis man somler ett år, blir det ene året fort til fem eller seks, og det er definitivt for langsomt, sa Scholz.

Den tyske statsministeren sa også at verdensøkonomien står på terskelen til et «epokebrudd», og at globaliseringen vil skifte karakter i løpet av de neste 30 årene.

Den sørlige halvkule blir viktigere, og tiden da Nord-Amerika og Europa har pålitelig høy vekst, høy verdiskapning og lav inflasjon, går mot slutten, mener Scholz, som også advarer kraftig mot avglobalisering men snarere anbefaler mer internasjonal samarbeid og mer vestlig solidaritet.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.