Libanons innenriksminister Bassam Mawlawi kunngjorde idag vinnerkandidatene i parlamentsvalget i alle 15 valgdistrikter. 

Valgresultatet viser at den Iran-støttede terrorgruppen Hizbollah og dens dens koalisjonspartnere mister flertallet i Libanons parlament. Budskapet fra de libanesiske styrkene om at Hizbollahs mektige milits skal avvæpnes, ser ut til å ha gått inn hos velgerne.

Hizbollah-koalisjonen ser ut til å få 64 av de 128 setene i parlamentet, tilbake fra 71 i 2018-valget. Dette er det første parlamentsvalget siden det økonomiske sammenbruddet og den enorme havneeksplosjonen som rystet hovedstaden i august 2020. 

Blant de bemerkelsesverdige endringene er at nestlederen i parlamentet Elie Ferzli, mistet det kristent-ortodokse setet i det vestlige Beqaa.

Ferzli tapte for en kandidat støttet av den etablerte drusiske lederen Walid Jumblatt, men Jumblatts liste mistet også et sunni-sete til den uavhengige kandidaten Yassin Yassin.

– Etter to og et halvt år med direkte konfrontasjoner i gatene mot en urettferdig regjering, er vi endelig begynt reisen mot forandring av Libanon. Dette er en nasjonal fest! sa Yassin ifølge Reuters.

Søndagens valg kan åpne døren større saudisk innflytelse i Beirut som lenge har vært en arena for Riyads rivalisering med Teheran.

Det er ingen umiddelbare kommentarer fra Saudi-Arabia, men Iran sa igår at de respekterer valget og aldri har blandet seg inn i Libanons interne anliggender.

USA som har sanksjonert Hizbollah, hilser valget velkommen og oppfordrer til økonomiske reformer.

Tripolis hvor det er sunni-flertall, fikk lavest valgdeltagelse på landsbasis. Mustafa Alloush som uten å lykkes stilte som uavhengig i kretsen, sa at fattige familier ventet på valgbestikkelser som aldri kom: – Det var en trist scene.

Lebanon’s Hezbollah, allies likely to lose parliamentary majority

 

Les også:

Libanon er konkurs

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Kjøp «Klanen» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.