27. mars ble det innført unntakstilstand i El Salvador etter at det på en enkelt lørdag ble drept 62 mennesker i det lille mellomamerikanske landet. Det var den dødeligste dagen i El Salvador siden borgerkrigen tok slutt for tre tiår siden.

Siden unntakstilstanden ble innført er opptil 21 000 antatte bandemedlemmer (tallene varierer noe mellom ulike kilder), eller terrorister i president Nayib Bukeles vokabular, blitt arrestert. Presidenten som omtaler seg selv som ‘verdens cooleste diktator’, svarer jevnlig på trusler fra gjengene med å ta fra de innsatte madrassene de sover på, nekte dem besøk, sollys og til og med mat. 

– Fortsett å true innbyggerne og jeg garanterer at guttene dine (fengslede gjengmedlemmer) ikke lenger vil få mat, sa han i en kampanjevideo i april.

El Salvador som lenge har vært kjent for voldelige bandekriger i hovedstaden San Salvador, ser nu ut til å gjennomgå en brå hestekur. Gjengene Mara Salvatrucha (M13) og Barrio 18 har hatt betydelig makt i flere tiår. Begge har vært sterkt engasjert i narkotikasmugling, drap, utpressing og annen voldelig virksomhet som har forårsaket blodsutgytelse uten sidestykke hverken i Latin-Amerika eller verden forøvrig. Drapsraten lå i 2015 på 108 pr. 100 000 mennesker, den høyeste i verden. 

Idag blir medlemmer av gjengene holdt i de samme fengselscellene i et forsøk på å bryte kommunikasjonslinjene inne i fengslene; et nytt og sterkt kritisert grep.

Siden valget av president Bukele har landet hatt synkende drapsrate. De 80 drapene som ble rapportert i slutten av mars – 62 på 24 timer – sto i sterk kontrast til denne trenden. Det er ingen bekreftet forklaring på drapene i slutten av mars, men uansett årsak handlet Bukele-administrasjonen besluttsomt.

De omfattende tiltakene er blitt kritisert av både myndigheter og menneskerettighetsorganisasjoner. USAs utenriksminister Anthony Blinken har uttrykt bekymring over prosessen og rettighetene til de internerte – men USA gis av observatører noe av ansvaret for tilstandene etter at de i årevis har deportert voldelige salvadoranske straffedømte uten å koordinere med salvadoranske myndigheter.

Om president Bukeles hardhendte tilnærming blir kritisert i utlandet, ser den ut til å falle i god jord innenlands. Drap og utpressing har stupt de siste ukene, men tap av sivile rettigheter i bytte mot en lavere kriminalitet kan bli vanskelig å balansere i det lange løp.




Les også:

Mexico: – Kartellene kontrollerer 30-40 prosent av landet

Salvadoranere aksepterer presidentens økende autoritære oppførsel

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.