El Salvadors ambassadør i Sverige, Patricia Godinez (v.) og den svenske kommunalpolitiker Daniel Källenfors (M). Foto: Facebook 

El Salvador i Mellom-Amerika er et av verdens farligste og mest voldelige land. Landets ambassadør i Sverige mener de to land i så måte har mye til felles, og vil gjerne gi svenskene gode råd.

El Salvador er et land der gjengene og kriminaliteten tok så til de grader overhånd at hele landets justisvesen ble snudd på hodet, i et massivt forsøk på å rydde opp.

Blant annet utførte man massearrestasjoner av gjengmedlemmer, og kastet dem inn i nybygde, såkalte superfengsler med plass til titusener av fanger.

Nå vil gjerne El Salvador hjelpe et land de har oppfattet at står på terskelen til å havne i en tilsvarende situasjon, nemlig Sverige.

Ambassadøren fra El Salvador har i den forbindelse hatt samtaler med svenske politikere.

Samnytt beretter:

I veckan besökte El Salvadors ambassadör i Sverige, Patricia Godinez, Lidingö där man bland annat diskuterade den skenande gängbrottsligheten.

Enligt Godinez befinner sig Sverige i samma läge som El Salvador gjorde innan man blev tvungna att ta till osedvanligt hårda metoder för att stoppa våldet.

På Lidingö møtte Patricia Godinez kommunestyrets leder Daniel Källenfors (M).

I møtet snakket hun om hvordan El Salvadors president Nayib Bukele har bekjempet gjengkriminalitet med de tøffest mulige midler, med etterretning, kartlegging, utvidet politistyrke, moderne utstyr, ny lovgivning og strengere straffer.

På det verste drepte gjengene 62 mennesker på en enkelt dag, noe som tvang frem den nåværende unntakstilstanden, som forlenges måned for måned.

I dag er drapstallene nede i null, og hele 60 000 personer er arrestert.

Samnytt skriver, og trekker klare paralleller til El Salvador:

Godinez är även svensk jurist då hon kom hit på 90-talet med sin pappa som var politisk flykting, och hon jämför nu situationen i Sverige med hur det hela började i El Salvador.

Det var så här det började i El Salvador, säger hon. Det går fort. Sverige befinner sig i dag där El Salvador var för tre decennier sedan.

Patricia Godinez har mycket att säga om hur Sverige möter hotet från gängvåldet. Grundbudskapet är att det behövs många och stora åtgärder för att förhindra att gängbrottsligheten växer. Juridiskt, polisiärt, statligt – men också kommunalt.

Spørsmålet er om Sverige er villig til å lytte til historien og erfaringene fra El Salvador.

Samnytt beskriver utviklingen som har funnet sted i El Salvador de seneste årene, der man har jobbet iherdig for å få kriminaliteten under kontroll:

Nayib Bukele tillträdde som president 2019 och efter att ha utlyst undantagstillstånd har han kunnat använda sig av landets militär för att bekämpa brottsligheten.

För inte alltför länge sen beskrevs landet som ett av de våldsammaste i världen – i dag är situationen den totalt motsatta.

Man har byggt enorma fängelser med platser för tiotusentals fångar och beskrivs av landets myndigheter som interneringsläger för terrorister snarare än konventionella fängelser.

Mange vil stille seg tvilende til om Sverige er modent for tilsvarende tiltak. Dermed vil også Sveriges muligheter til å stanse utviklingen være små.

Les også: 

Svensk journalist: – Volden viser at jeg har tatt feil om alt

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.