Solen går ned i horisonten bak et kullkraftverk langs Yangtze-elven ved Nantong i den kinesiske Jiangsu-provinsen den 12. desember 2018. Foto: Chinatopix via AP / NTB.

Fem måneder etter klimatoppmøtet i Glasgow er det ifølge USAs klimautsending John Kerry ingen tegn til at verdens land har gjort noen større innsats for å kutte utslippene av klimagasser, skriver Der Spiegels vitenskapsredaktør Kurt Stukenberg.

Kerry trenger ikke å se lenger enn til regjeringen han representerer for å se hvorfor: Stikk i strid med klimaløftene fra valgkampen kunngjorde USAs president Joe Biden i forrige uke at det igjen vil bli gitt nye tillatelser til å bore etter olje og gass på føderalt land. Nye lisenser vil omfatte arealer på nærmere 600 km2 i ni delstater.

I mellomtiden har Kinas nye femårsplan, som ble offentliggjort i mars, fastslått at kull vil fortsette å spille en nøkkelrolle i den kinesiske energimiksen, opplyser Stukenberg. Kullgruvedriften trappes opp, og det gis ingen indikasjoner om når Kina skal nå utslippstoppen.

Tirsdag sa en energianalytiker til New York Times at strømproduksjonen fra kinesiske kullkraftverk forventes å øke med 150 gigawatt i løpet av de neste fem årene. Til sammenligning utgjør hele Tysklands strømproduksjon litt over 220 gigawatt.

Beijing-regimet er helt klare på at økonomien er viktigere enn klimaet. Man unnlater ikke å bygge ut fornybar energi, men den holder ikke tritt med etterspørselen, Det er ikke lenge siden knappheten var følbar, og det er maktpåliggende at fabrikkene har nok energi. Man kaster ikke det gamle bestikket før man har et nytt, sa Kinas president Xi Jinping nylig.

Situasjonen er ikke svært forskjellig i USA. Folk er mer opptatt av økonomien og mindre av klimaet.

En spørreundersøkelse som CBS offentliggjorde fredag, viser at kun 39 prosent av de spurte nå mener at klimasaker bør være høyt prioritert. Den tilsvarende prosentandelen er høyere for økonomien (76 %), inflasjonen (73 %), Ukraina-krigen (59 %), kriminaliteten (58 %) og innvandringen (48 %).

Men om sju måneder er det nytt klimatoppmøte, denne gangen i Egypt, og opinionen vil som vanlig bli godt massert under oppkjøringen til møtet. The show must go on. I Norge og ellers i Europa later toneangivende skikkelser fremdeles som om det er godt teater.

 

Kjøp Kents bok her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.