I et provisorisk tilfluktsrom i Ukrainas hovedstad venter minst 20 babyer født av surrogatmødre på sine utenlandske foreldre.

Noen av babyene er kun noen få dager gamle. Spedbarna blir tatt godt vare på, men fra tid til annen trenger lyden av eksplosjoner ned i kjelleren.

Babyene venter på at utenlandske foreldre skal kunne reise til det krigsherjede landet og ta dem med hjem.

Ukrainske styrker prøver å stanse den russiske framrykningen mot hovedstaden. Mange sykepleiere er dermed hindret i å reise til og fra sine hjem i forstedene.

Våger seg knapt utendørs

– Nå blir vi her for å bevare våre og babyenes liv. Vi gjemmer oss her for bombingen og denne forferdelige elendigheten, sier Ljudmilia Jasjtsjenko, en 51 år gammel sykepleier.

Hun sier de tar en tur utenfor i løpet av dagen for å få litt frisk luft, men at de ikke tør å være ute for lenge. Hun bekymrer seg også for sine egne barn – begge sønnene hennes på 22 og 30 år kjemper for å forsvare landet sitt.

Utmattelsen er konstant.

– Vi sover nesten ikke i det hele tatt. Vi jobber hele døgnet, sier Jasjtsjenko.

Surrogatindustri

Ukraina har en blomstrende surrogatindustri og er et av få land som tillater tjenesten for utlendinger. Disse babyenes foreldre bor i Europa, Latin-Amerika og Kina.

Jasjtsjenko vil ikke si hvor mange foreldre som har kommet for å hente barna sine, hvor mange spedbarn som fortsatt venter, eller hvor mange flere surrogatmødre som forventes å føde snart.

Det er rikelig med mat og babyutstyr for å ta vare på de nyfødte, men sykepleierne håper og venter på at de nyfødte skal bli hentet en gang – akkurat som de venter på at krigen skal ta slutt.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.