Sykepleiere  på Hotel Venice i Kiev holder babyene som venter på at deres utenlandske foreldre skal komme og hente dem. Pandemien satte en stopper for det. 10. juni. Foto: Gleb Garanich/Reuters/Scanpix

Ukraina er blitt verdens babyfabrikk. Hit kommer par fra hele verden for å få oppfylt drømmen om et barn – ved hjelp av surrogati. Landet har en svært liberal lovgivning på området. Det eneste som kan sies å være strengt, er at parene som skal bruke ukrainske surrogatmødre, er heterofile.

Men da koronapandemien rammet Europa, rammet den også barna i Ukraina som lå og ventet på sine nye foreldre. Man snakket om ca 100 nyfødte barn.

Vårt Land skriver at et av landets ledende surrogatiforma, BioTexCom, samlet omkring 50 babyer på et hotell de driver i Kiev. Her ble de nyfødte stelt av barnepleiere og sykepleiere mens de ventet på å bli hentet. Det skulle imidlertid viser seg at det var flere. Ifølge Klassekampen steg antallet nyfødte surrogatbarn raskt over 100, bare hos BioTexCom. Det ble hevdet at det totale antallet i Ukraina kunne stige til 1000.

Ifølge Vårt Land er det å være surrogatmor en lukrativ geskjeft for mange ukrainske kvinner. I et land der gjennomsnittslønna er svært lav, under 5000 kr, tilbyr BioTexCom kvinner en engangssum på 15 000 dollar når barnet er født, og 300-400 dollar per måned under graviditeten.

Klassekampen har vært i kontakt med nordmenn som har surrogatbarn eller planlegger å få det – men ingen har vært i Ukraina. Mye tyder imidlertid på at nordmenn har kjøpt denne tjenesten i Ukraina, for i en e-post til Klassekampen bekrefter UD at de bistår nordmenn i surrogati-saker på lik linje med farskapssaker, og at Norge har «bidratt med informasjon og råd i den grad det har vært mulig» under pandemien.

Det føres ikke statistikk over hvor mange surrogatbarn i utlandet som har fått utstedt norsk pass, men ifølge Klassekampen fikk 20 barn norske pass på ambassaden i Kiev i løpet av fjoråret.

Det er en voksende motstand i Ukraina mot landets liberale ordninger. Ukrainas ombudsmann for barnas rettigheter krever et forbud, det samme gjorde nylig 200 av landets kvinneorganisasjoner, og ifølge Vårt Land krever Ukrainas ortodokse kirke at det blir stopp på praksisen der ukrainske kvinner føder andres barn. Kirken kaller praksisen med surrogati for «en demonstrasjon for forakt for menneskeverdet».

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.