Søndag gikk korsikanerne mann av huse for å protestere mot franske myndigheter. Foranledningen var sinne over at en korsikansk nasjonalist ble angrepet og forsøkt kvalt av en islamist i fransk fengsel.

67 mennesker inkludert 44 politimenn, ble skadet i noe som beskrives som urban geriljakrig. 

Yvan Colonna soner en livstidsdom for attentatet i 1998 – som han aldri har benektet – på den regionale prefekten Claude Érignac. Colonna ble arrestert i 2003 etter en fem år lang menneskejakt som først endte da politiet fant ham som gjeter i de korsikanske fjellene.

I koma siden 2. mars

Colonna har ligget i koma siden han 2. mars ble overfalt av Franck Elong Abé, en fransk-kamerunsk jihadist som tok kvelertak på ham og holdt det i åtte minutter.

Abé ble arrestert i 2012 av amerikanerne i Afghanistan hvor han kjempet sammen med Taliban, og utlevert til Frankrike to år senere. I 2016 ble han dømt til ni års fengsel for terrorplanlegning. Til tross for forskjeller i bakgrunn og 25 år i alder, har de to mennene utviklet et visst kameratskap, spesielt knyttet til sjakk.

Mandag 28. februar tok vennskapet slutt da samtalen kom inn på religion. Tre dager etter det kom Abé inn i gymsalen hvor Colonna gjorde armhevninger. Han hoppet med begge føttene på korsikanerens rygg og tok kvelertak som han altså holdt i åtte minutter. Idet han kom ut av gymsalen sa han til vokterne:

– Colonna føler seg uvel. 

Men overvåkningskameraene hadde fanget scenen. Det tok tre minutter før helsepersonell kom til stede og ga Colonna hjertemassasje. Han falt i koma på grunn av avbrudd i oksygentilførselen til hjernen og ble fraktet til sykehus i Marseille. Han skal fremdeles ligge i koma når dette skrives.

– Colonna er en ekstremt kultivert person, han leser tre bøker i uken, forteller hans tidligere advokat Pascal-Pierre Garbarini. 

I 2011 giftet Colonna seg med Stephanie. De fikk samme år en sønn.

Franck Elong Abés oppførsel i fengselet har ikke vært like eksemplarisk. Ett mislykket selvmord, én gisseltagning av en sykepleier, ett rømningsforsøk og gjentatte brannstiftelser. Til tross for dette er det bestemt at han skal løslates i slutten av 2023 – men det kan endres etter siste utvikling.

Blasfemi

Franck Elong Abé begrunner angrepet med at Yvan Colonna angivelig har ytret seg blasfemisk. 

På Korsika har dramaet skapt sinne og forenet hele det politiske landskapet. – De bebreider sentralregjeringen for å ha det primære ansvaret for det som skjedde, sier Gilles Simeoni, formann for Korsikas eksekutivråd og tidligere advokat. 

Det franske justisdepartementet har lovet å «belyse» omstendighetene rundt angrepet og håper at årsakene til at ingen, til tross for videoovervåkingssystemet, grep inn og stoppet aggresjonen.

Hendelsen har skapt en eksplosiv situasjon på Korsika der Colonna for svært mange fremdeles er en folkehelt for sin kamp for øyas uavhengighet. Endringer i helsetilstanden til den militante nasjonalisten kan bringe situasjonen ut av kontroll. Demonstrasjoner og opptøyer har pågått siden Colonna ble angrepet i fengselet.

– Den franske regjering er mordere, sto det på plakater under søndagens demonstrasjoner hvor anslagsvis mellom 7000 og 10 000 mennesker tok til gatene.

Opptil 300 maskerte demonstranter kastet molotovcocktails og sten. Politiet svarte med tåregass og vannkanoner.

Korsika

Korsika, en av Middelhavets største øyer, har gjennom historien vært kontrollert av en rekke stormakter. I 1736 erklærte Korsika seg som selvstendig kongedømme. I 1755 ble øya erklært som republikk med Europas første demokratiske grunnlov. I 1794 fikk øya et parlament og britisk visekonge. I 1796 kom Korsika under fransk kontroll og har siden vært det. Napoléon Bonaparte ble født 15. august 1769 på Korsika.

Separatistorganisasjonen Front national de libération de la Corse (FNLC) gjennomførte i 1980-årene flere hundre attentater og bombeaksjoner. I 1991 fikk Korsika utvidet indre selvstyre med blant annet eget parlament og øy-regjering (SNL).

Korsika er kjent for uberørte kystlinjer, spektakulære strender og mildt klima, hvilket har gjort øya populær blant turister som også er øyas viktigste inntektskilde.

Men øya er fremdeles preget av konstante spenninger mellom separatistiske nasjonalister og den franske sentralregjeringen.

Den franske innenriksminister Gerald Darmanin sa mandag at han vil reise to dager til Korsika for å forsøke å åpne rom for diskusjoner med alle politiske krefter.

 

The Local: Riots in Corsica over jailed nationalist leave dozens injured
Franceinfo: Agression d’Yvan Colonna en prison : pourquoi la situation des détenus corses provoque des tensions
20minutes: Agression d’Yvan Colonna : « C’est aussi un peu notre histoire quelque part… » La jeunesse corse, fer de lance de la mobilisation
Les også:

Ville ha stranden for seg selv

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.