Klimaminister Barth Eide kaller de enorme gevinstene Norge høster på boomen i olje- og gassinntektene for absurde. I år kan inntektene komme opp i 1750 mrd kr, mer enn et helt statsbudsjett. Nå vil han øke takten på «det grønne skiftet», og han lanserer ordet «ressursnasjonalisme».

– Grønn omstilling går nå mye fortere. Alt vi vil bygge opp og gjøre mer av, som karbonfangst og lagring, skjer så fort at vi kan spare inn fem år. Så kan vi betale for den fordi det renner penger inn på det fossile. Vi er i den unike posisjonen at vi eksporterer til det markedet som aller mest vil kvitte seg med russisk gass, sier han.

Han understreker kraftig at man ikke må glemme at dagens etterspørsel etter gass ikke vil vare evig. EUs plan er å fase ut gass på sikt.

– Vi må ikke lage investeringsbeslutninger basert på sånne ekstremsummer. Faktisk kan den historiske effekten være at etterspørselen er lavere i 2030 enn uten krigen i Ukraina, sier Eide til Dagens Næringsliv.

Barth Eide viser til EUs plan om å kvitte seg med den russiske gassavhengigheten innen 2030 kalt «Repowereu», og ville ikke utelukke at planen om såkalte hybridkabler kunne bli aktuell. Han lanserer også et oppsiktsvekkende nyord:

Russlands invadering av Ukraina har satt fyr på en rekke politiske diskusjoner om økt samarbeid i Europa. Eide tror ikke krigen vil utløse debatt om norsk EU-medlemskap, men at ordskiftet om kraftutveksling til Europa er endret.

– Det som i alle fall er parkert en god stund, er debatter om å kutte alle kablene, ressursnasjonalismen og «Norge først». Det klinger om mulig enda dårligere nå. Det er for spesielt interesserte etter det som har skjedd nå, sier han.

– Da kan det bli hybridkabel fra havvind og til Europa nå, da?

– Det sa jeg ikke, sier Eide med et lite smil. (DN)

Espen Barth Eide om de enorme oljeinntektene: – Det er en absurd situasjon (Dagens Næringsliv – betalingsmur)

Les også:

Farlige dagdrømmerier fører oss inn i matkrise

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.