– Nå frarådes reiser til Russland, og da må vi vurdere om drift av denne linjen er strengt nødvendig. Og det er det ikke. Vi kutter ikke linjen, men setter kapasiteten til null, sier kommunikasjonsdirektør Henrik Glette i Statnett til Teknisk Ukeblad.

Statnett har et eget høyspentanlegg innenfor gjerdet på russisk side. Dette besøkes vanligvis en gang i året for vedlikehold, men Statnett har ikke vært der under pandemien. Linja er ikke koblet sammen med resten av det russiske kraftsystemet og kan ikke brukes til hacking, skriver TU.

På starten av 1970-tallet var Øst-Finnmark, og særlig Sydvaranger Gruver, avhengig av denne linjen ved storm eller feil på strømnettet i Finnmark. Nå brukes den sjeldent.

– Normalt ligger kapasiteten på null, og det vil det nå fortsette å være. Vi har forbindelser både til Finland og sørover og har forsterket nettet i Finnmark mye, så det er ingen fare for strømforsyningen, sier Glette.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.