Det er ikke lenger mulig å reservere kapasitet i strømnettet i Nord-Norge i årene framover. Før nye næringer kan gjøre det, må kapasiteten bygges ut.

Statnett varsler at strømkapasiteten i Nord-Norge i løpet av få år vil bli fylt opp. Allerede nå er all framtidig kapasitet reservert, da er også alle nye anlegg Statnett planlegger å sette i drift de neste fem til seks årene inkludert.

Det viser Statnetts nye områdeplan for Nord-Norge, som dekker Nordland, Troms og Finnmark. Det er lagt opp til en økning i forbruket på 80 prosent fra i dag.

– Dette gir en fundamental endring av kraftsituasjonen i området, med behov for mye mer kraft i eller inn til området, skriver konserndirektør Gunnar Løvås i Statnett.

Det iverksettes tiltak på kort sikt som å drifte nettet med lavere sikkerhetsmarginer, altså kjøre mer strøm gjennom ledningene som allerede finnes, mens det også bygges nye transformatorstasjoner.

Teknisk Ukeblad skriver at kraftselskaper i Nord-Norge mener det kan bli kraftunderskudd om noen år og at det derfor må bygges en kraftlinje mellom sør og nord.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.