Statnetts konsernsjef Hilde Tonne. Foto: Terje Pedersen / NTB

Nå slås bremsene på: Statnett har besluttet å sette ned kapasiteten på kabelforbindelsen mellom Norge og Storbritannia.

Det politiske presset mot den norske strømkabel-politikken er blitt for stort. Nå må Statnett redusere overføringskapasiteten mellom Norge og Storbritannia, en overføring som i all hovedsak har gått fra Norge og ut.

Kapasiteten blir nå inntil 1.100 megawatt av den tekniske kapasiteten på 1.400 megawatt, skriver Statnett i en pressemelding.

Det hele forklares på en temmelig ullen måte fra Statnetts side. Her gis ingen innrømmelser av at man har vært en viktig del av et system som har vært svært lite heldig for Norge og norske strømkunder:

– For å realisere nytten av de ulike forbindelsene er det viktig at det er en god balanse i kapasiteten for import og eksport. For å sikre dette setter vi nå kapasiteten til det samme nivået som våre partnere på britisk side, sier konsernsjef Hilde Tonne.

Det er begrensninger fra engelsk side som over tid har ført til at den fastsatte kapasiteten har vært større fra Norge til Storbritannia enn motsatt vei, opplyses det.

Det berettes videre: «Statnett har over tid hatt dialog med britisk side om begrensningene og har holdt myndighetene orientert».

Disse strømkablene har lenge vært fremstilt som lønnsomme og fordelaktige for Norge, inntil det nå plutselig er behov for å bremse hele virksomheten.

Les også: 

Vedum: Norge kan reforhandle utenlandskabler i høst

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp også andre gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.