Statnetts anlegg, Ulven transformatorstasjon i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.

Statnett hadde driftsinntekter på 14,4 milliarder kroner i fjor. Særlig inntektene på overføring av strøm mellom områder med prisforskjell økte.

I 2020 var driftsinntektene 10,8 milliarder kroner.

– 2021 var et spesielt år på flere måter. Året startet med lave kraftpriser og breddfulle magasiner og ble avsluttet med mindre vann enn normalt og et prisnivå få hadde sett for seg, skriver konsernsjef Hilde Tonne i årsrapporten.

Det underliggende årsresultatet ble redusert fra rundt 2,1 milliarder kroner til om lag 1,5 milliarder kroner. Dette skyldes i hovedsak økte kostnader til drift av systemene som følge av høyere kraftpris, forklarer selskapet.

Ifølge E24 økte de såkalte flaskehalsinntektene med fra 2,4 milliarder kroner i 2020 til 5,8 milliarder kroner i 2021. Dette er inntekter som kommer når kraft overføres mellom områder med forskjellig kraftpris.

«De store prisforskjellene har gitt rekordhøye flaskehalsinntekter i 2021 og videre i 2022. Som følge av dette setter Statnett forbrukstariffen til null fra 1. april 2022 og ut året», heter det i årsrapporten.

 

Kjøp Kents bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.