Colombiansk høyesterett stemte mandag med fem mot fire stemmer for å avkriminalisere abort de første 24 ukene av svangerskapet. Det markerer et markant skifte i det katolske samfunnet og er enda et tegn på at Latin-Amerika er i endring.

Kjennelsen gjør Colombia til det tredje store landet i Latin-Amerika – etter Mexico og Argentina – som i løpet av litt mer enn ett år avkriminaliserer abort, en utvikling som virket usannsynlig for bare noen få år siden, og det kan ha smitteeffekt i regionen.

– Vi gleder oss over avgjørelsen som er et resultatet av mange års kamp, uttalte medlemmer av den colombianske kvinneorganisasjonen Causa Justa.

Høyesterett har gjennomgått to anmodninger som problematiserte den delen av straffeloven som kriminaliserer abort.

Den første kom fra advokat Andres Sanchez som argumenterte for at loven krenket rettigheter grunnloven garanterer – som frihet, likhet og verdighet. I den andre anmodningen som ble inngitt av Causa Justa, ble det hevdet at straffeloven presenterte abort så negativt at den avskrekket kvinner fra å søke, selv når de hadde lovlig rett til inngrepet.

Rettspraksis

Siden 2006 har Colombia tillatt abort etter voldtekt, ved ikke-levedyktig graviditet og når mors liv eller helse var i fare. Det har ikke vært noen tidsbegrensing for utførelse av aborten om den først var innvilget. I 2020 fødte minst 4268 colombianske voldtektsofre i alderen ti til fjorten år.

Selv om høyesterett ikke har tatt stilling til om loven som kriminaliserer abort er forfatningsstridig, etablerer kjennelsen til fordel for Causa Justa, en rettspraksis som ikke kan fjernes.

Forfatningsdomstolen oppfordret også Kongressen og president Ivan Duque til snarest å utarbeide forskrifter om borgernes reproduktive rettigheter.

– De bør omfatte opplysninger om de muligheter som står til rådighet for kvinner under og etter graviditeten, hvilke verktøy de har til planlegning og forebyggelse av graviditet samt garantere rettigheter for barn som fødes etter uønsket graviditet, uttalte domstolen.

Aktivistrolle

Colombianske konservative har anklaget høyesterett for å ha inntatt en aktivistrolle i spørsmål som abort, likekjønnede ekteskap og aktiv dødshjelp.

Syv latinamerikanske land forbyr abort under alle omstendigheter: El Salvador, Honduras, Den dominikanske republikk, Nicaragua, Jamaica, Surinam og Haiti.

Ecuadors forfatningsdomstol avkriminaliserte ifjor abort i alle tilfeller av graviditet som følge av voldtekt. Tidligere var abort kun tillatt hvis morens liv sto i fare eller etter voldtekt av utviklingshemmede.

Colombia Legalizes Abortion Until 24 Weeks Of Gestation

 

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.