Guatemalanske lovgivere har øket fengselsstraffen for kvinner som tar abort. Landet går imot strømmen i Latin-Amerika der flere land har liberalisert abortlovgivningen de siste år.

Mexico, Argentina og Colombia har utvidet adgangen til abort de siste to årene, men det er fortsatt land som holder igjen. 8. mars vedtok Guatemalas kongress en lov om «beskyttelse av liv og familie» som også var rettet mot LHBTQ-samfunnet.

Loven forbyr ekteskap mellom personer av samme kjønn, den forbyr diskusjoner om seksuelt mangfold og kjønnsideologi i skolene og forlenger fengselsstraffen for illegal abort.

Lovforslaget som det hersker usikkerhet om president Alejandro Giammattei kommer til å signere, vil i tilfelle gi Guatemala en av Latin-Amerikas mest konservative lovgivninger på området.

Lovforslaget om «beskyttelse av liv og familie» ble vedtatt med 101 stemmer mot åtte. 51 medlemmer av kongressen var fraværende, ifølge New York Times.

Guatemala har heller ikke tidligere tillatt ekteskap mellom personer av samme kjønn, men tilhengere av lovforslaget mener det er nødvendig å lovfeste forbudet fordi «minoritetsgrupper i samfunnet foreslår tenkemåter og praksiser som er uforenlig med kristen moral».

Aktivister og endel politikere har kritisert loven som ble vedtatt på den internasjonale kvinnedagen.

– Loven er i utgangspunktet forfatningsstridig, sa kongressmedlemmet Aldo Dávila som lever åpent som homofil med hiv, i en video han postet på Twitter.

Les og del!

Colombia avkriminaliserer abort inntil 24. svangerskapsuke

Thomson Reuters Foundation News: First proposed in 2018, the law for the protection of life and the family was passed this week on International Women’s Day

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.