Colombia var det dødeligste landet for miljøforkjempere i 2022, med minst 60 miljø- og landrettighetsforkjempere drept der, ifølge den britiske lobbygruppen Global Witness.

Global Witness fant at minst 177 miljøforkjempere ble drept globalt i fjor. Latin-Amerika stod for 88% av de dødelige angrepene, skriver Reuters.

– I Colombia og andre steder ble urfolk, afronedstammede-samfunn, småskala-bønder og miljøaktivister brutalt målrettet, sa Laura Furones, seniorrådgiver for Global Witness kampanje for land- og miljøforkjempere, under en digital pressekonferanse.

Funnene førte Colombia tilbake til toppen av listen over de dødeligste landene for miljøforkjempere etter at drapene gikk ned i 2021 sammenlignet med 2019 og 2020. Siden han tiltrådte i august i fjor, har regjeringen til den venstreorienterte president Gustavo Petro lovet å intensivere forsøkene på å stoppe slik vold.

– Dette er virkelig en skammelig statistikk for landet, sa miljøminister Susana Muhamad i en videohilsen.

Funnene vil være frustrerende for Petro-administrasjonen, som vedtok en lov som ratifiserte Escazu-avtalen om miljøvern i oktober i fjor.

Avtalen, vedtatt i den eponyme Escazu-regionen i Costa Rica i mars 2018, inkluderer bestemmelser for å beskytte miljøforkjempere. Loven har ennå ikke blitt godkjent av Colombias konstitusjonelle domstol.

– Ratifikasjonen av Escazu-avtalen av den konstitusjonelle domstolen er grunnleggende, sa Muhamad.

– Det ville støtte oss mye i nødvendigheten av å beskytte miljøforkjempere.

En frist for den konstitusjonelle domstolen for å analysere loven, er suspendert mens den venter på å motta bevis som den ba om i august, sa en talsperson.

Brasil og Mexico var henholdsvis det nest og tredje mest dødelige landene for miljøforkjempere i 2022, ifølge rapporten, med minst 34 og 31 drap hver.

De eneste to landene som ikke er fra Latin-Amerika som ble inkludert i de 10 farligste for miljøforkjempere, var Filippinene og Indonesia, ifølge Global Witness.

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.