Overgangskirurgi er nå forbudt i Russland, og transpersoner er underlagt en rekke andre begrensninger i henhold til en streng ny lov signert av president Vladimir Putin på mandag.

I tillegg til å forby kirurgi og hormonterapi, forbyr loven også endring av kjønn på offisielle dokumenter som pass, ugyldiggjør ethvert ekteskap når en ektefelle endrer kjønn, og forbyr adopsjon av barn til slike par, skriver New York Times.

Dette var det siste steget i en pågående aksjon mot LGBTQ personer i Russland, inkludert en lov som ble vedtatt i desember mot fremstillinger av homofile livsstiler – det regjeringen kalte homofil propaganda.

Russiske tjenestemenn som støttet den nye loven rettet mot transpersoner, fremstilte det som et nytt skritt for landet for å hevde sin overholdelse av tradisjonelle verdier – en posisjon som Moskva i økende grad har omfavnet.

– Vi har våre russiske familier, og liberaliseringen av slike fenomener kan være det første skrittet på veien til helvete, sa Dr. Badma Bashenkaev, lederen for statsdumaens komité for helsevern, da forbudet ble vedtatt enstemmig av underhuset i parlamentet 14. juli.

Biologiske menn forbys å konkurrere om tittelen «Miss Italia»

Siden 1970-tallet har Sovjetunionen opprettholdt en ganske progressiv holdning til slike operasjoner, som ble veiledet av regjeringsorganiserte paneler av medisinske eksperter.

Men i møte med gjentatte tilbakeslag siden fullskala invasjonen av Ukraina i februar 2022, har Kreml-tjenestemenn forsøkt å bruke nye lover for å styrke støtte både innenlands og internasjonalt fra personer som motsetter seg grunnleggende rettigheter for minoritetsgrupper, ifølge analytikere.

– Transgender-forbudet er akkurat den typen manipulasjon; det treffer folk akkurat der det skal for å samle støtte for krigen og andre ting, sa den russiske sosiologen Alexander Kondakov, som underviser ved University College Dublin, Irland.

Siden Russland vedtok sin lov i desember 2022 mot fremstillinger av homofile livsstiler, har landet opplevd en økning i både rettssaker mot homofile mennesker og vold rettet mot dem, ifølge analytikere.

Fra før har Italia innført tilsvarende lover.
Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.