Tunisiske influensere, også kalt Tik-Tok-migrantene, møter raseri i hjemlandet Tunisia etter at de filmet sin ulovlige båtreise til Europa i fullpakkede båter, og deretter la ut bilder av høyt pengeforbruk, BMW-turer og sightseeing-turer til blant annet Eiffeltårnet.

Chaima Ben Mahmoude (21) lastet opp en video som viser henne vinke, smile og synge sammen med sin forlovede i en båt overfylt med migranter, på vei fra Tunisia til Italia.

@chaimaben_mahmoude @cha9_chouu9 ♬ son original – 🦋 شيماء بن محمود 🦋

Videoen, postet til hennes nærmere 140.000 følgere, viser Ben Mahmoude og 23 andre migranter på en tilsynelatende bekymringsløs tur over Middelhavet i desember. Hver enkelt av dem har betalt minst 13.755 kr for å legge ut på reisen, melder Daily Mail.

Til sitt forsvar hevder hun at hun ble «tvunget» til å foreta seg «harka», altså legge ut på reisen fordi hun bare tjente 90 pund i måneden som frisør i hjemlandet og ikke fikk innvilget visum i Europa.

«Harka» er et tunisisk begrep for overfarten, og referer til figurativ «brenning» av grenser og ødeleggelse av personlige dokumenter, før man legger ut på reisen over Middelhavet.

Ben Mahmoude er imidlertid ikke den første TikTok-migranten fra Tunisia. En måned tidligere la Sabee al Saidi (18) ut på en tilsvarende reise og postet video fra overfarten. Hun postet også bilder av seg selv iført knallrosa leppestift, mens hun poserte på båtripen.

@sabee_saidi_1 #sabeesaidi4 #sabee_saidi ♬ son original – 💎🌸sabee_saidi🌸💎

Sabee al Saidi poserer på båten hun illegalt tar seg over til Europa i. Foto: Stillbilde Instagram/Sabee

Begge kvinnene ankom Lampedusa i Italia og reiste deretter videre til europeiske storbyer. Begge tok selfies med Eiffeltårnet og kjørte rundt i BMW-er.

Chaima Ben Mahmoude hygger ser i Europa etter å lagt ut på reisen som illegal migrant. Foto: Stillbilde fra Instagram

Chaima Ben Mahmoude poserer ved Eiffeltårnet. Foto: Stillbilde fra Instagram/Mahmoude

Sabee al Saidi poserer ved Eiffeltårnet. Foto: Stillbilde Instagram/Sabee

Det kommer fram av Instagram-profilene at de to kvinnene tilsynelatende kjenner hverandre. Al Saidi har bilder av Ben Mahmoude som poserer ved Eiffeltårnet på sin profil.

De to kvinnene har skapt raseri fra hjemlandet etter «glamouiseringen» av den illegale reiseruten, som tar tusenvis av menneskeliv hvert år. Også internasjonale eksperter kritiserer kvinnene for å gi et urealistisk inntrykk av livet i Europa til desperate migranter.

Ben Mahmoude har fortalt at alt som skulle til for å legge ut på reisen, var å ringe en venn av en venn. Og nærmere 14.000 kroner i betaling.

Begge kvinnene insisterer i ettertid på at reisen var skremmende og at årsaken til overfarten var vanskelige sosiale forhold.

Al Saidi la senere ut en video hvor hun ikke oppfordret andre til å kopiere henne, mens Ben Mahmoude har sagt at hun var forberedt på å risikere livet for sjansen til et bedre liv i Europa.

«Jeg har mange venner som gjorde harka, og de fant muligheter i Europa. De legger håp i hjertet mitt om at det er arbeid, at det er mye penger», sa hun.

«Jeg vil forandre livet mitt, slik de gjorde.»

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.