For regimet i Iran er Qassem Soleimani viktig, og de vil gjerne bevare minnet om ham. Trump ekspederte ham til evigheten på flyplassen i Bagdad for to år siden. Nylig ble det avduket en statue av ham i Iran, men det gikk bare kort tid så sto den i flammer.

Det var Mujahedin Khalq som påtok seg ansvaret. De sa Soleimani hadde blod på hendene og ikke var noe å hedre.

“The Iranian people despised Soleimani for his active and direct role in the bloody suppression of several nationwide uprisings in Iran, his involvement in six deadly attacks on members of the Mujahedin-Khalq (MEK), when they were based in camps Ashraf and Liberty in Iraq, and his activities in directing, arming and financing Iran regime’s proxy groups in Syria, Iraq, Lebanon and Yemen,” Ali Safavi, a member of the Foreign Affairs Committee of the National Council of Resistance of Iran, told Arab News.
“The fact that the resistance units acted so quickly, just a few hours after the unveiling of the statue points to their resilience and capabilities, considering that the regime’s security forces would be watchful.”

Likvideringen av Soleimani kom som et sjokk ikke bare på Iran. Soleimani var en myte og en av Midtøstens mektigste. At Trump våget å ta ham ut, satte en støkk i presteregimet og flere andre.

 

 

Newly unveiled statue of Iran’s Qassem Soleimani torched

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.