Svensk politi utenfor en adresse i bydelen Östermalm i Stockholm. Foto: Ali Lorestani/TT Nyhetsbyrån / NTB

Stockholm blir en stadig farligere by å leve i. Etter en bølge av hjemmeran har beboere i en bydel sett seg nødt til å gjøre om sine boliger til rene festninger.

Kriminaliteten i Sverige finner stadig nye former. I 2021 oppsto en bølge av ran hjemme hos beboere i den velstående bydelen Östermalm i Stockholm. Dette har ført til at mange  omgjør rom i sine boliger til såkalte panikkrom, det vil si forsterkede rom der man kan søke tilflukt dersom noen trenger seg inn i ens hjem.

Dette er en trend som er velkjent fra kriminelle områder i blant annet USA og Sør-Afrika, og oppfattes ofte som en bekreftelse på at alminnelig trygghet for borgerne er i forfall.

I USA ble det for en del år siden laget en spillefilm om temaet, med Jodie Foster i hovedrollen.

Nå har altså svenskene kommet dit at dette blir et tema også i den stadig mer kriminalitetsbelastede, flerkulturelle hovedstaden. Document skrev nylig dette om tilstandene i Stockholm:

Stockholm er nå overrepresentert når det gjelder våpenvold. Halvparten av alle våpendrapene hittil i år har funnet sted i stockholmsregionen

Fria Tider beretter om denne seneste «trenden». (Aftonbladet skrev først om saken, bak betalingsmur):

Som en reaktion på rånvågen mot rika har allt fler boende på Östermalm i Stockholm börjat installera så kallade panikrum i sina exklusiva våningar. Det rapporterar Aftonbladet.

Den nya trenden kommer efter att en rad uppmärksammade rån och klockstölder skett på Östermalm.

Man forteller mer om hva dette innebærer:

Panikrummen anläggs som en säker plats dit familjen kan fly om rånarna lyckas ta sig in i bostaden.

– För en familj är nästan alltid bäst att göra om föräldrarnas sovrum. När barnen blir rädda på natten är de alltid dit de springer, säger säkerhetsspecialisten Jens Petersen till Aftonbladet.

Dörrarna i sekelskifteshusen på Östermalm är väldigt enkla att bryta upp med en kofot. Istället kan man låta sätta in en rejäl säkerhetsdörr dörr i kraftigt stål, enligt Jens Petersen.

Dette er kostbare tiltak, men mange blar opp for å sikre sin familie i en stadig mer utrygg og farlig by:

Enligt honom kan en bra säkerhetsdörr kosta runt 60.000 kronor. Panikrummen däremot kan kosta miljonbelopp att anlägga, i alla fall om man ska ha med ventilationssystem som skydd mot så kallad knockout-gas, säger Petersen till Aftonbladet.

Les mer om hva svensker gjør for å unnslippe volden, blant annet er det stadig flere som rømmer landet:

Flukten fra Sverige har begynt

 

Bestill høstens suksessbok:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.