Aldri før har tilliten til helsemyndighetene vært lavere, viser den siste ukes-undersøkelsen utført av Helsedirektoratet selv. Det spørs om tilliten vokser etter direktoratets snuoperasjon angående koronapass. Nå mener de at det er unødvendig. For to uker siden sa de det motsatte.
Det er Dagbladet som har tatt seg bryet med å lese Helsedirektoratets ukentlige brukerundersøkelser:

Bare 65 prosent av befolkningen svarer at de i stor grad har tillit til helsemyndighetenes håndtering av coronaviruset. Det går fram av Helsedirektoratets befolkningsundersøkelse, som ble gjennomført i forrige uke.

Så lenge Helsedirektoratet har gjennomført sine ukentlige undersøkelser, har tallet aldri vært så lavt før. Til sammenlikning svarte 83 prosent av befolkningen at de i stor grad hadde tillit til helsemyndighetenes håndtering i uke 38, da landet ble gjenåpnet. (Dagbladet)

Helsedirektør Bjørn Guldvog svarer slik når avisen spør om årsakene:

– Jeg tror at folk mister noe av tilliten til myndighetene når de ser at vi får en stor smitteutbredelse og flere innleggelser i sykehus. Nå er det slik at vi er i en annen situasjon enn tidligere i pandemien. Selv om vi nå er mer usikre, så har vi gode vaksiner som hjelper oss i stor grad i tida framover også.

Koronapass: – Skal, skal ikke

Samtidig har Guldvog og direktoratet røket uklar med sine kolleger i FHI om nødvendigheten av koronapass:

Helsedirektoratet mener det faktum at omikronvarianten smitter både vaksinerte og tidligere smittede. gjør koronapass unødvendig. Det er ikke FHI enig i. Det er Aftenposten som har avdekket vaklingen i troen på koronapass. For to uker siden var direktorat og instituttet enige.

27. november var direktoratet positive, men 7. desember mener direktoratet at slikt pass ikke har noen hensikt.

Det er utbredelsen av omikronvarianten som har fått direktoratet på andre tanker.

Det er lite lurt å la folk være sammen uten begrensninger, selv om de er vaksinert eller tidligere smittet, mener direktoratet, som leverte sine anbefalinger til regjeringen tirsdag.

Folkehelseinstituttet har på sin side anbefalt bruk av koronapass som kontaktreduserende tiltak. Men det bør forbeholdes nettopp dem som har to doser eller er tidligere smittet.

FHI mener at om omikron omgår immunitet, bør det vurderes å kreve at koronapass suppleres med en negativ test.

Tilliten stuper (Dagbladet)

Befolkningsundersøkelse covid-19 (Hdir)

Les også:

Nei til koronapass i Tromsø etter heftige diskusjoner

FHI: – Koronapass reduserer ikke smitten

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.