Fullvaksinerte bør ikke være særlig bekymret for smitte, mener vaksineforsker. Helsedirektoratet påpeker at for mange smittede kan overbelaste helsetjenesten.

– For de godt vaksinerte vil smitte være forbundet med veldig liten risiko. Samtidig, hvis vi får mye smitte i samfunnet og en overbelastning på helsevesenet av personer i risikogrupper, så rammer det oss andre også. Men i hovedsak så trenger fullvaksinerte ikke å være så bekymret for smitte, sier immunolog og vaksineforsker Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo til NRK.

Såfremt helsevesenet har kapasitet til å behandle dem som blir alvorlig syke, mener hun at man i stor grad bør kunne lette på tiltakene.

– For de fleste er pandemien over, mener vaksineforskeren.

FHI opplyste onsdag at man med stor grad av sannsynlighet kan slå fast at omikron gir rundt en tredel eller halvparten så alvorlig sykdom som deltavarianten.

Rapportene gleder helsedirektør Bjørn Guldvog, som understreker at sykdommen vil være mild for de aller fleste som er vaksinert med to eller tre doser.

– Men hvis veldig mange blir smittet samtidig, og det kan vi bli selv om vi er fullvaksinert, så vil noen bli alvorlig syke og trenge sykeinnleggelse. Og blir det veldig mange av dem, så kan det overbelaste helsetjenesten, påpeker Guldvog.

Les også:

Koronasertifikat kan bli innført fra neste uke

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.