Helsedirektør Bjørn Guldvog avviser ikke at det kan bli aktuelt med vaksinetvang for helsearbeidere. Uttalelsen falt i et intervju med NRK om at kun 30 prosent av sykehjemmene har kapasitet til å omplassere uvaksinert helsepersonell.

Han mener det er uheldig at så mange sykehjem ikke får omplassert uvaksinert helsepersonell. Han legger også til at vaksinetvang for helsepersonell ikke er aktuelt per nå.

– Vi skal ikke se helt bort fra at det kan bli en diskusjon i tiden fremover. Det er svært krevende at det er mange helsepersonell som ikke er vaksinert under en pandemi, sier Guldvog. (NTB)

NRKs sykehjemsundersøkelse er foretatt i høst, og 331 sykehjem har svart, noe som utgjør rundt 36 prosent av alle sykehjem i landet. Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol har flere ganger uttalt at uvaksinerte helsearbeidere ikke bør ha pasientkontakt. Men Avdelingsdirektør Åse Laila Snåre i Kommunesektorens interesseorganisasjon (KS) sier det er lettere sagt enn gjort.

– Personellutfordringene er noe av det kommunene strever aller mest med. Utfordringene kommunene har opplevd i høst forsterkes ytterligere nå som kommunene må trappe opp vaksineringen og testingen. Samtidig er det mye sykdom blant ansatte, sier Snåre.

– Det er veldig krevende i kommunene nå, og de må forberede seg på en enda verre bemanningssituasjon, sier helsedirektør Bjørn Guldvog. (NRK)

Eldreombudet er av de som er intervjuet i forbindelse med undersøkelsen.

– Det er ikke noe vi ønsker. Eldre skal kunne føle seg trygge, enten det er på et sykehjem eller i egen bolig, sier eldreombud Bente Lund Jacobsen. (NRK)

I svarene NRK har hentet inn fra kommunene peker flere på at et eventuelt krav om å omplassere uvaksinerte vil føre til enda større problemer.

  • «Vi blir oppfordret om å stille krav til at personell skal være vaksinert, men da får vi ikke tak i folk. Det må komme et myndighetskrav om vaksinasjon for at dette skal skje.»
  • «Utfordringen med omplassering av uvaksinert helsepersonell er at vi ikke har noe sted å omplassere de ansatte til, og vi vil ikke få rekruttert inn andre for å sikre forsvarlig drift.» (NRK)

Guldvog ber i intervjuet kommunene gå i dialog med frivillige organisasjoner.

– Vi skal klargjøre hvilke andre ressurser vi kan ha tilgjengelig, sier Guldvog.

Hverken Guldvog eller noen av de andre som ble intervjuet av NRK ble spurt om ikke også smitten fra vaksinerte utgjør et problem.

– Uvaksinert helsepersonell har et selvstendig ansvar for dette (NRK)

Les også:

Studie antyder at omikron kan gå i retning av forkjølelse

Tilliten til helsemyndighetene har aldri vært lavere

 

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.