Økte dagpengesatser under pandemien har ført til at permitterte ikke jobber hardt nok for å få seg ny jobb, frykter Nav-direktør i Innlandet, Bjørn Lien.

Myndighetene økte dagpengesatsene som ett av flere tiltak da mange ble permittert under pandemien.

Lien sier til NRK at han mener tiltakene var riktige da de kom, men at bildet nå er et helt annet. Han viser til at mange bransjer skriker etter folk – og frykter at økte dagpengesatser har gjort det mindre attraktivt for permitterte å søke jobber.

– Ledige har blitt for mye opptatt av for eksempel de økte dagpengesatsene og mindre opptatt av å stå på og søke ny jobb, sier Nav-direktøren.

LO er ikke enige med Lien. Regionleder Iver Erling Støen i LO Innlandet mener permitteringsordningen, dagpengeordningen og sykelønnsordningen har vært viktige redskaper under pandemien.

Han trekker fram tre satsingsområder som kan gjøres for å få folk tilbake i jobb: kraftig opprustning av arbeidsmarkedstiltak, utdanning og kompetanseheving.

Fra 1. januar vil to særskilte koronaordninger for permitterte avvikles: Maksperioden for dagpenger blir ikke forlenget, og satsen reduseres.

– Konsekvensene for dem som fortsatt er permittert, vil i verste fall være at de mister jobben, og at de går over på en lavere dagpengesats, sier Parat-tillitsvalgt hos Travel Retail Norway, Linda Iversen Norbeck, til NRK.

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.