Afaf al-Najar (19) fra Gaza vant et stipend til å studere media og kommunikasjon i Tyrkia. Hun vil bli journalist. Alt var klappet og klart. Men den 21. september ble Afaf stanset på grensen mellom Gaza og Egypt. Hennes far hadde lagt inn reiseforbud.

En ny og diskriminerende lov fra Hamas gir mannlige slektninger anledning til å hindre kvinner i å forlate Gaza. Gazas øverste islamske rettsinstans vedtok i februar at en mannlig «foresatt» kan stanse en kvinne i å reise hvis de vurderer dette til å «være skadelig». En mannlig «foresatt» kan også være en sønn.

Afaf bor ikke sammen med sin far og har ikke hatt kontakt med ham siden mai, men det hindret ham ikke i å ha full kontroll over hennes bevegelsesfrihet.

«Jeg knakk helt sammen», forteller Afaf, da en grensevakt fjernet hennes bagasje fra bussen. «Jeg gråt og kunne ikke engang stå oppreist. De måtte hente en stol. Jeg følte at min drøm ble stjålet fra meg».

Etter at hun ble stanset på grensen, tok Afaf kontakt med en rekke lokale menneskerettighetsgrupper, men de ville ikke hjelpe henne, av frykt for hevnaksjoner fra Hamas.

Afaf tok saken til retten. Her fikk hun beskjed av sharia-dommeren om at hun kunne studere i Gaza. Saken er ikke ferdigbehandlet.

Stipendet er kun gydig ut året. Hvis hun ikke kommer seg ut av Gaza før den tid, mister hun studieplassen i Tyrkia.

The Independent

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.