Etter samtaler med pakistanske myndigheter avlyste det forbudte radikale islamistpartiet TLP mandag planen om en marsj mot blasfemi.

Partiets medlemmer vil fortsette med sit-in-demonstrasjoner som stenger landets viktigste hovedvei fram til lederen Saad Rizvi slippes fri.

Partiet, hvis fulle navn er Tehreek-Labaik Pakistan, sier de vil fortsette demonstrasjonen fram til Rizvi er ute av fengsel og myndighetene har gått med på minst halvparten av partiets krav.

Det er ikke klart om partiet har droppet kravet om utvisning av den franske ambassadøren som svar på fjorårets karikatur av profeten Muhammed i et fransk ukeblad.

Livet er imidlertid på vei tilbake til normalen i hovedstaden Islamabad og nabobyen Rawalpindi. Veier, skoler og forretninger kunne igjen åpne, etter at tusenvis av medlemmer av det ytterliggående partiet hadde demonstrert i gatene for å tvinge fram løslatelse av Rizvi og utvisning av den franske ambassadøren.

Minst sju politifolk er blitt drept i sammenstøt med demonstrantene. De har marsjert i retning Islamabad fra byen Lahore siden 22. oktober.

Den pakistanske regjeringen forbød TLP og arresterte Rizvi i april. Som begrunnelse tok man i bruk landets antiterrorlovgivning, som dermed plasserte TLP i samme kategori som al-Qaida og Taliban.

Se også:

Doc-TV: Hamed Abdel-Samad in Copenhagen

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.