Byråene hekter på adjektiver som de har fylt med negativt innhold – som høyrenasjonalistisk. Men det ser ikke ut til å virke. I det minste ikke på ungarerne, som lørdag møtte opp i flere titusentall for å høre Viktor Orbán tale. Hans utfordrer trakk bare 5000.

Det er ingen tvil om hvem internasjonale medier holder med, slik det heller ikke er noen tvil om hva Brussel mener. Men oppmøtet for Orbán indikerer at presset har motsatt virkning. I virkeligheten er EU og mediene Orbáns beste PR-agenter.

Orbáns støttespillere hadde invitert til en fredsmarsj på årsdagen for den mislykkede folkeoppstanden mot Sovjetunionen i 1956.

På slutten av marsjen holdt Orbán en sjelden offentlig tale til tilhengerne. Den høyrenasjonalistiske statsministeren tegnet et mørkt bilde av hva ungarere kan vente seg dersom han taper valget neste år, og rettet på ny skytset mot EU.

– EU snakker til og oppfører seg mot oss og polakkene som om vi var fiender, sa statsministeren.

Orbán sammenlignet Brussels behandling av Ungarn og Polen i striden om rettsstatens kår med fiendtligheten fra sovjettiden.
– Brussel vil gjøre klokt i å forstå at selv ikke kommunistene kunne hanskes med oss. Vi er den David som Goliat gjør best i å holde seg unna, fortsatte Orbán.

Mediene understreker at utfordreren er katolsk og konservativ, men han virker å være helt på linje med Brussel.

Landets seks største opposisjonspartier har lovet å sette ideologiske forskjeller til side og har dannet en allianse som skal utfordre Orbáns parti ved stemmeurnene. Alliansen valgte nylig den konservative kristne politikeren Peter Marki-Zay som sin statsministerkandidat.

Rundt 5.000 av opposisjonens tilhengere samlet seg senere lørdag til en egen demonstrasjon. Marki-Zay sa i sin tale at «folk fikk nok i 1956, og de har fått nok nå».

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.