Kinesiske myndigheter hevder meldingene om at de hadde testet et supersonisk missil i bane rundt jorden ikke stemmer. Det riktige er at det var «en test av et romfartøy for å se om det kunne gjenbrukes og dermed redusere kostnadene ved oppskytinger».

Lørdagens oppslag i Financial Times vakte oppsikt verden over, og ble gjengitt i en rekke medier verden over, også av NTB og oss i Document:

Overrasket USA: Kina testet nytt verdens­omspennende hypersonisk missil

Mandag ettermiddag publiserte NTB en lengre artikkel basert på AFP-AP, der de gjengir det kinesiske dementiet:

Kina framholdt mandag at meldingen var ukorrekt og at det var snakk om en test av et romfartøy for å se om det kunne gjenbrukes og dermed redusere kostnadene ved oppskytinger.

En talsmann for utenriksdepartementet sa at meldingen om et missil var feilaktig. I stedet dreide det seg ifølge talsmannen om en oppskyting som kan bidra til en enklere og billigere måte for mennesker å bruke rommet på til fredelige formål. (NTB)

Dementiet sier ikke noe om hva hensikten skulle være å teste mulighetene for eventuelt gjenbruk av romfartøy ved å la det gå i bane innenfor atmosfæren, ikke utenfor, noe som jo beskriver forskjellen på et romfartøy og et fly, for ikke å si et missil.

China tests new space capability with hypersonic missile (Financial Times – betalingsmur)

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂