Starliner, Boeings første bemannede romfartøy, må utsette hjemreisen fra Den internasjonale romstasjonen (ISS) til jorden. Tidligere ble det meldt at det ville skje tidligst 26. juni, men nå opplyser NASA at den er utsatt på ubestemt tid.

Boeings Starliner ble skutt opp 5. juni etter mange forsinkelser, og da den nådde ISS, sviktet flere thrustere, noe som førte til dokkeproblemer. Siden da har austronautene Butch Wilmore og Suni Williams jobbet med å slukke ulike branner, blant annet heliumlekkasjer.

Dette er Boeings første bemannede ferd, og den har vært under utvikling lenge. For ti år siden hyret NASA Boeing sammen med Elon Musks SpaceX til å frakte astronauter til og fra romstasjonen. Kontrakten med Boeing kostet 4,2 milliarder dollar. SpaceX har gjennomført ni turer for NASA siden 2020, mens Boeing bare har gjennomført et par ubemannede testflyvninger, ifølge Economic Times.

Nå er det blitt kjent at NASA og Boeing-ledere visste at Starliner hadde en lekkasje før oppskyting, men trodde den var for liten til å utgjøre en trussel. New York Post skriver om saken.

Myndighetene fant en heliumlekkasje på romfartøyet før oppskytingen 5. juni, ifølge CBS News. Datoen for oppskytingen hadde allerede blitt forsinket på grunn av en annen lekkasje. Da Starliner først var i bane, oppsto det ytterligere fire heliumlekkasjer, og en thruster ble offisielt ansett som ubrukelig.

Wilmore og Williams skulle komme hjem 13. juni etter en uke på ISS, men returdatoen deres er fortsatt uviss ettersom ingeniørene fortsetter å analysere og teste lekkasjene og thrusterfeilene på Starliner, sa NASA.

NASA-tjenestemenn avviste at Wilmore og Williams satt fast på ISS, og hevdet at duoen fortsatt er klarert for å koble fra og fly hjem når som helst hvis det skulle oppstå et større problem.

Men problemene og testene som NASA og Boeing har kjørt, setter spørsmålstegn ved om Starliner vil være i stand til å gjennomføre den seks timer lange hjemturen, skriver The Post.

News Nation har snakket med den tidligere astronauten Leroy Chiao som sier at pressemeldingen fra NASA om at mannskapet på Boeing Starliner-romskipet skal bli på Den internasjonale romstasjonen «på ubestemt tid», er forvirrende og reiser flere spørsmål enn svar.

Chiao sier at hans magefølelse tilsier at alt er i orden med romfartøyet, og at de to astronautene vil klare seg fint med å bruke det til å returnere til jorden. Men han stiller likevel spørsmål ved NASAs vage pressemelding og lurer på om de står ovenfor flere problemer som de ikke vil avsløre til offentligheten:

NASA kunne virkelig hjelpe seg selv ved å gi ut mer informasjon i denne saken. Men Butch og Sunny er profesjonelle, og jeg har full tillit til dem. Jeg kjenner dem begge veldig godt. Og jeg er sikker på at de får en god tur opp dit og en god tur hjem når den dagen kommer.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.