I dag klokken 15:32 ble SpaceX nye gigantrakett Starship skutt opp fra Starbase-komplekset på Boca Chica på grensen til Mexico i øst-Texas. Oppskytningen var uten nyttelast og kun ment for læring og samle data. Målet var å teste ut oppskytningen av bæreraketten, vektløs drift, samt retur og landing, men selv om oppskytningen gikk bra, feilet annet trinn å separere, raketten begynte å rotere og eksploderte.

Ettersom testen omfattat både den nye bærerakketten Super Heavy, og det nye, utestede romfartøyet Starship, regnet Elon Musk mulighetene for feil, fiasko eller RUD som «relativt høy». RUD er en akronym som står for Rapid Unscheduled Dissassembly – mer kjent som «eksplosjon» hos lekfolk.

SpaceX Starship-systemet består av to trinn på ni meter i diameter, og tilsammen rager 120 meter i været. Til sammenligning er den nye Space Launch System til NASA 98 meter, mens Apollo-systemet raget 112 meter i været. Ferdig utviklet skal Starship  bli verdens kraftigste oppskytningssystem, med løftekapasitet opp til 150 tonn med gjenbruk, og 250 tonn for engangsbruk.

Starship består av to deler: På toppen står det nye gjenbruks-romfartøyet Starship, som utgjør et eget rakettrinn på hele 50 meters høyde Til sammenligning var romfergen 56 meter lang. Starship er konstruert for å løfte mannskap og nyttelast opp i bane, til månen, mars og videre utover. I følge SpaceX er fartøyet også konstruert for å reise fra A til B hvor som helst i verden på en time eller mindre hvis ma er fryktelig rik og har det fryktelig travelt.

Den nye bæreraketten Falcon Heavy er første trinn av Starship-systemet. Dette trinnet er 69 meter høyt, og skiller seg kraftig fra NASAs SLS-system ved å ha hele 33 rakettmotorer. Som andre bæreraketter fra SpaceX, er også Super Heavy konstruert for gjenbruk gjennom kontrollert entring av atmosfæren med landing tilbake på oppskytningsplattformen.

Starship og bæreraketten Super Heavy bruker Raptor motorer drevet av en blanding av flytende metan (CH4) og flytende oxygen (LOX). Falcon Heavy har hele 33 motorer til fremdriften, hvor 13 er samlet midt under raketten, og 20 omkranser ytterkanten. Selve Starship-trinnet har seks motorer hvorav tre er vanlige Raptor, og tre er Raptor Vacuum som er tilpasset bruk utenfor atmosfæren.

SpaceX er et privat romrakett-selskap grunnlagt av Elon Musk i 2002, og har som mål å senke kostnadene for romfart. Selskapet anslår at utviklingen av gjenbruk-oppskytningssystemet har kostet rundt $500 milliarder, men hvis alt går etter planen håper man at prisen for kilo last opp i bane vil synke fra romfergens $65.400,- til bare ti dollar.

SpaceX er verdens fremste private selskap på oppskytninger av nyttelast til rommet, og står også bak det satelittbaserte internett-systemet Starlink med over 2.000 små satelitter i bane. Selskapet har hovedkvarter i Hawtohorne, Calefornia, med oppskytningsbaseen Starlink plassert i Texas. Fra før produserer SpaceX rakettene Falcon 9, Falcon Heavy, og romfartøyet Dragon, og har et utstrakt samarbeid med NASA og ESA, særlig knyttet til romstasjonen ISS.

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.