Litt over klokken to i dag skjøt SpaceX opp verdens største bærerakett «Super Heavy» med mannskapsmodulen «Starship» på toppen fra basen Boca Chica i Texas. Dette var andre test av systemet uten mannskap om bord, og denne gang gikk det bedre. SpaceX kaller oppskytningen en stor suksess selv om de mistet begge fartøyene.

Målet med oppskytningen var å teste ut rampen, de 33 motorene på bæreraketten og seks motorer på mannskapsmodulen, og gjennomføre en vellykket separasjon av Super Heavy og Starship. Alle disse målene ble oppnådd.  Som bonus ønsket man å lande bæreraketten og krasjlande Starship i havet utenfor Hawaii, men begge disse delmålene feilet.

Etter separasjon etter to og et halvt minutt startet Starship sine motorer, og fortsatte ferden, mens bæreraketten foretok en vellykket «flipmanøver» for å prøve en landing på en havbasert plattform, men trinnet eksploderte kort tid etterpå. Starship fungerte på rett kurs, og akselererte til over 24.000 km/t i før man mistet signalet.

Det er foreløpig uklart om trinnene ble destruert med overlegg av SpaceX pga de var ute av kurs, eller som de gjennomgikk en «RUD» – Rapid unscheduled disassembly, som er rakettbransjens eufisme for «blåst i fillebiter uten at vi vet hvorfor»

NASA har investert over 4 milliarder dollar i SpaceX største rakettsystem, og målet er at Starship skal avhjelpe Artemis III oppdraget med å frakte både astronauter og last til månens overflate. Dette oppdraget er foreløpig planlagt til 2025, så her har man bare tiden og veien for å garantere sikkerheten.

Kjøp billetter til lesermøtet her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.