Document har tidligere skrevet flere artikler om spillet mellom Kjell Magne Bondevik, Aamir J. Sheikh og organisasjonen Muslim World League (MWL). Nå kommer Dagbladet med nye avsløringer.

Saken omhandler overførsler av millionbeløp fra MWL til Høyre-politiker Aamir J. Sheikh. Sheikh skal ha mottatt over 4 millioner kroner fra den muslimske organisasjonen. 3,2 millioner av disse midlene skal ha blitt overført til Bondeviks organisasjon Oslosenteret og Bondevik personlig.

MWL ledes av Dr. Mohammad al-Issa. Han sier at organisasjonen ikke har blitt støttet av Saudi-Arabia eller andre land de siste fem årene. Men internasjonale eksperter sier at dette ikke stemmer med virkeligheten.

Al-Issa var tidligere justisminister i Saudi-Arabia og har ledet MWL siden 2016.

Les også: Nye avsløringer rundt Muslim World League, Sheikh og Bondevik

Kort tid etter at Bondevik mottok millionoverføringene til sin organisasjon og til seg selv, deltok daværende religionsminister Kjell Ingolf Ropstad på en religionskonferanse i Oslo, i regi av MWL og Sheikhs stiftelse.

Les også: Bondevik ordnet møte med Ropstad etter å ha fått millioner

Sheikh har også formidlet kontakt mellom leder av MWL og statsminister Erna Solberg. Vår statsminister fant tid til litt «interreligøse samtaler», midt under koronakrisen, i juni 2020.

  • To ganger i fjor deltok statsministeren på arrangementer som Sheikh sto bak – og der MWL-leder Mohammad al-Issa talte.
  • Sheikh kontaktet Statsministerens kontor i august i fjor for å arrangere et møte mellom den saudiarabiske utenriksministeren og Solberg.

Solberg skal ikke ha kjent til at MWL hadde støttet stiftelsene til Sheikh og Bondevik med millionbeløp.

Nå tar saken en ny vending, i en mer alvorlig retning.

Nesten 13 millioner kroner

Ifølge Dagbladet er det nå grunn til å tro at det dreier seg om langt høyere beløp enn tidligere antatt.

Kjell Magne Bondevik og Aamir J. Sheikh skal ha fått totalt 12,8 millioner kroner fra organisasjonen Muslim World League i Saudi-Arabia.

1,4 millioner kroner skal ha blitt overført til Bondevik personlig, Oslosenteret skal ha fått 5,4 millioner. Bondevik kommenterer i en e-post:

– Dette er honorar fra Dialog for fred for foredrag, møteledelse og arbeid for (del av) 2019, 2020 og 2021.

Han nekter for at det er noen politisk binding som følge av honorarene, og ønsker ellers ikke å kommentere saken noe særlig.

Sheikh vil heller ikke kommentere millionoverføringene hans stiftelse har mottatt og i stor grad videreført til Oslosenteret og Bondevik, som regel rett etter at de selv har fått pengene inn på konto.

Etter at 12,8 millioner kroner var overført fra MWL til Stiftelsen dialog for fred, skal Sheikh ha bedt om ytterligere 3,5 millioner kroner.

Selv tar Sheikh ut en fast månedslønn på 65.000 kroner før skatt fra stiftelsen.

Dette samspillet med en organisasjon som er knyttet tett opp til det autoritære regimet i Saudi-Arabia skaper mange spørsmål. Saudi-Arabia-ekspert Ina Tin har advart mot at «norske politikere som mottar finansiell støtte fra Muslim World League må være klar over at de risikerer å fungere som en brikke i Saudi-Arabias imagebygging».

Bondevik misliker at hans «interreligiøse arbeide» blir mistenkeliggjort på denne måten. Også Sheikh er kritisk til hvordan saken fremstilles.

– Jeg føler at Dagbladet med mange av sine spørsmål ønsker å skade mitt arbeid for dialog og fred, skriver Sheikh.

Muslim World League skrev i et leserinnlegg 29. september at dette dreier seg om «bisarre påstander».

MWL benekter at de får finansiering fra myndighetene i Saudi-Arabia. De avviser kategorisk at millionoverføringene kan knyttes til «gjentjenester». Samtidig avvises det at MWL ønsker å oppnå noen innflytelse i Norge.

Hva er poenget med å strø rundt seg med millioner til en person nært knyttet til det politiske miljøet, faktisk en tidligere statsminister, hvis man ikke ønsker innflytelse? Deler MWL penger ut i øst og vest helt uten mål og mening?

Har virkelig ikke MWL en agenda, slik det hevdes i leserinnlegget?

MWL skriver at samarbeidet og millionoverføringene skyldes et «felles formål … å fremme dialog, toleranse, fred og forståelse».

Det er farlig hvis man likestiller enhver muslim – uavhengig av hvor moderat man måtte være – med ekstremister som Taliban.

Ingen har påstått at MWL er like ekstreme som Taliban. Men å beskrive en organisasjon som er tilknyttet regimet i Saudi-Arabia som «moderat», er nokså drøyt.

Oslosenteret ble stiftet i 2006. De har mottatt offentlig støtte i millionklassen, og har tidligere også fått millionstøtte av private interesser. Men i 2011 ble den private støtten kraftig redusert.

Hva Oslosenterets aktivitet egentlig består i, er uklart. Ut fra årsrapportene dreier det seg om ulike «seminarer», «konsultasjoner», bygge «nettverk» eller å arrangere noen møter hvor man «bringer folk sammen».

Det er ingen som foreløpig hevder at det har skjedd noen form for lovbrudd i denne røra. Men en enkel konklusjon kan være følgende:

Hvis du som privatperson klarer å tigge til deg penger fra andre private personer eller organisasjoner ved å opprette en såkalt ikke-statlig organisasjon, for å holde seminarer og dialog, så greit nok.

Men når slike virksomheter også får millioner av kroner i støtte som er finansiert av våre skattemidler, blir det noe annet.

En enkel løsning, som vil spare staten og oss skattebetalere for store beløp, er å innføre et prinsipp om at såkalte ikke-statlige organisasjoner ikke har lov til å motta offentlig støtte fra noe hold, hverken norske eller utenlandske. At de faktisk lever opp til navnet ikke-statlige. Dette har jeg foreslått tidligere.

Men dette blir trolig en altfor enkel løsning for vår politikerstand, og vil dessuten medføre reduserte muligheter i arbeidsmarkedet for tidligere politikere.

Skal ha fått nesten 13 millioner: – Ba om mer

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.