Kort tid etter at Kjell Magne Bondevik og Oslosenteret fikk millionbeløp fra det eksperter sier er en regimetilknyttet organisasjon i Saudi-Arabia, kontaktet han religionsminister Kjell Ingolf Ropstad og ba ham om å møte organisasjonens leder i Norge. Ropstad sa ja.

Dette avslører Dagbladet, som har fått innsyn i e-poster via Barne- og familiedepartementets postliste.

Dagbladet avslørte denne uka at tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) og hans organisasjon Oslosenteret har fått drøyt 3,2 millioner kroner fra det eksperter mener er en regimetilknyttet organisasjon, Muslim World League (MWL) i Saudi-Arabia.

Pengene ble formidlet via stiftelsen Dialog For Fred. Bak stiftelsen står den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh.

Drøyt to uker etter overføringen, sørget Bondevik for at lederen for Muslim World League skulle få møte religionsminister og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad personlig.

Sheikh er gift med Afshan Rafiq, som var Norges første stortingsrepresentant med innvandrerbakgrunn.

Tidligere i år var ekteparet involvert en liten skandale. Torsdag 25. mars deltok Høyre-politiker Afshan Rafiq på NRKs Debatten, som handlet om smitteutviklingen.

Rafiq ba i programmet folk innstendig om å ikke reise utenlands. Men samtidig var hennes ektemann i Pakistan. Samme måned ba Rafiq om at eldre innvandrere skulle prioriteres i vaksinekøen.

Les også: Afshan Rafiq ba folk om å ikke reise ut av landet, ektemannen var i Pakistan

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Bondevik avviser at det var pengene fra MWL som ga ham mulighet til å kontakte statsråder.

– Nei, jeg mottar ikke penger fra MWL, sier Bondevik, og viser til at honoraret hans kommer fra stiftelsen Dialog For Fred.

Både Bondevik og Sheikh sier at Muslim World League er en uavhengig, internasjonal organisasjon. De henviser til MWLs leder Dr. Mohammad Al-Issa, som sier at organisasjonen ikke har blitt støttet av Saudi-Arabia eller andre land de siste fem årene.

Internasjonale eksperter er derimot uenige i en slik fremstilling.

– Regimet trenger alltid legitimitet, og MWL hjelper til å med å gi dem dette, sa Reinhard Schulze – professor emeritus ved Universitetet i Bern – til Dagbladet, og la til:

– Muslim World League (MWL) hevder å være uavhengig av den saudiarabiske regjeringen. Fakta er imidlertid at MWL opptrer som et semioffisiell fløy av Saudi-Arabia innenfor religionspolitikken. MWLs øverste ledelse er stort sett alle underlagt regimet, som også finansierer driften til en betydelig grad. Det betyr at det også er politisk samarbeid.

21. januar overførte Stiftelsen Dialog For Fred 2,75 millioner til Oslosenteret – og drøyt en halv million til Bondevik privat.

Rundt to uker etter at pengene var overført spaserte Bondevik inn på Saudi-Arabias ambassade. Noen få dager senere deltok Ropstad på en religionskonferanse i Oslo, i regi av MWL og Sheikhs stiftelse.

Hovedtalere skulle være Muslim World Leagues leder Mohammad al-Issa og minister Kjell Ingolf Ropstad.

Ropstads skriver i en e-post til Dagbladet at det ikke er «unaturlig at Bondevik, som er tilknyttet Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, har tatt kontakt med meg som trosminister om tema som interreligiøs dialog, trosfrihet og menneskerettigheter».

Ropstad møtte al-Issa i 2019, også den gangen i regi av Bondevik og Sheikh.

Det er selvsagt ikke sikkert at det har skjedd noen ulovligheter her. Men hele saken stinker uansett. Hvilken nytte gjør egentlig slike organisasjoner som stiftelsen Dialog For Fred og Oslosenteret? Hvorfor ble en halv million kroner overført til Bondevik privat?

Mest av alt: Hva er motivasjonen til politikere som år etter år pøser penger over slike som Bondevik, Terje Rød Larsen og andre som håver inn på fredsarbeid, uten noen håndfaste resultater å vise til?

Svaret får man kanskje når politikerne mister sin plass på Stortinget, og blir mottatt med åpne armer av nasjonale og internasjonale NGOer og organisasjoner.

Det blir stadig tydeligere for meg at alle former for statlig støtte til ikke-statlige organisasjoner bør avsluttes umiddelbart, slik jeg skrev kort om i 2018.

Dagbladet: Fikk millioner – kontaktet Ropstad

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.