Mandag kveld sendte SVT Aktuellt en debatt om valget av neste leder for Socialdemokraterna. Stefan Löfven har meldt sin avgang, og en erstatter skal utpekes på høstens partikongress. Kravene om at det må bli en kvinne vokser.

I et tidalder hvor det påstås at det ikke finnes noen forskjell på menn og kvinner, og hvor mange hevder at kjønn kun eksisterer som en flytende, sosial konstruksjon, er det egentlig merkelig at man tviholder på kvinnekvoteringen.

Sverige er i krise. Volden eskalerer og er ute av kontroll. Innvandringen fortsetter på skyhøyt nivå. Antall voldtekter nærmer seg epidemisk omfang. Politiet har mistet kontrollen i store områder som domineres av kriminelle innvandrergjenger. Splittelsen i folket er dypere enn noensinne. Hele landsdeler trues av kraftmangel etter en hodeløs klimapolitikk som får industri til å flytte ut eller droppe planlagte etableringer. Og 14.000 mennesker har dødd med påvist koronasmitte, langt flere enn i nabolandene.

Da er det merkelig at man fokuserer på en partileders kjønn, i stedet for visjoner, løsninger og politiske evner.

I debatten kommer det ikke klart frem hvorfor det er så viktig at Löfvens etterfølger må være kvinne.

– Det är inte bara en paroll, det är en viktig princip med varannan damernas, sa Aftonbladets lederskribent Jonna Sima.

Sima henviste også til at det var vanskelig for henne å gi et svar til sin datter som angivelig skal ha stilt spørsmål om hvorfor Sverige ikke har hatt en kvinnelig statsminister.

– Socialdemokraterna kan inte vara ett parti som säger en sak och gör en annan. Nu har det varit två manliga partiledare i rad. Nu är det dags för en kvinna.

Document har omtalt Sima tidligere. Hun er blant annet kjent for å anklage Volvo-logoen for å være et «manndomssymbol». Nylig ble hun «krenket» etter et møte med en sykepleier som ikke leste Aftonbladet.

Les også: Lederskribent vil anmelde sykepleier som ikke leser Aftonbladet

I tillegg omtalte vi henne i forbindelse med afghaneren som ble pågrepet for syv drapsforsøk i Vetlanda. Sima bekymret seg for hvordan denne saken kunne bli utnyttet politisk.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Alice Teodorescu Måwe er tidligere redaktør i Göteborgs-Posten, og var en kort periode i vinter politisk redaktør i nysatsningen Bulletin. Hun har rumensk bakgrunn og er utdannet jurist.

Teodorescu Måwe forsøkte å forstå fokuset på kjønn, i stedet for å fokusere på de dype problemene Löfven etterlater seg.

– Det är fruktansvärt att reducera kompetenta människor till deras kön, sa Teodorescu Måwe.

Hun mente at man blir statsminister på bakgrunn av sine meritter, ikke på grunn av sitt kjønn.

– Personens kön är helt irrelevant, det är det som är poängen med jämställdhet.

Sima fikk mye kritikk i sosiale medier etter debatten. Anders Lindberg er politisk sjefredaktør i Aftonbladet, og mener at hans kollega Sima er utsatt for en «hatkampanje fra høyre».

Men Lindberg får lite støtte i kommentarfeltet:

«Ständigt detta tjat om kön.
Jag kritiserar och bemöter henne för att hon är en känslomässigt och ideologiskt styrd debattör – som ofta driver konstruerade konflikter och befäster polariserande plattityder.
Du borde skämmas som försöker göra det till något annat.»

Uansett virker det sannsynlig at Sima får oppfylt sitt ønske, slik at hun endelig kan gi et akseptabelt svar på datterens spørsmål om Sverige og kvinnelige statsministere.

For de fleste forventer at nåværende finansminister Magdalena Andersson vil ta over som leder for Socialdemokraterna. Andersson er kvinne, sist jeg sjekket.

Men Teodorescu Måwe misliker at det fokuseres på at Andersson er kvinne, og at hennes kompetanse havner helt i skyggen. Hun innrømmer at det kan være positivt med kvinnelige forbilder, men stiller klare forutsetninger:

– Ja om man blir det på sina egna meriter, men inte för att man lyfts fram för att nu är det dags för en kvinna.

Socialdemokraterna avholder sin partikongress 3–7. november. Da blir det klart hvem som tar over etter Stefan Löfven.

Du kan se hele debatten på SVT Play, starter ca. 09.30.

SVT

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.